Novosti

Retro biznis: Električni “fićo” na skopskim ulicama


Na ulicama glavnog grada Sjeverne Makedonije Skoplja još se mogu vidjeti nekadašnje popularne “zastave 750”. Sada su i nečujne, jer ih pokreće električni motor. Riječ je o novom biznisu kojeg su pokrenuli preduzeću BB Classic uz podršku vlade.

Svijetloplavi “fićo” nečujno vozi ulicama Skoplja i podsjeća na vremena Jugoslavije, izvijestili su u reportaži u Automotive News Europe, gdje su, u vezi s električnom zastavom 750 naglasili priču o poslu u kojem je riječ o preradi starih automobila u električne.

Lokalna kompanija BB Classic sa sjedištem u Skoplju to čini uz pomoć vladinog fonda za inovacije, koji je dijelom namijenjen promovisanju ekološki prihvatljivih tehnologija.

Sjeverna Makedonija, koja želi da pristupi Evropskoj uniji, a gdje će stroža pravila o emisijama stupiti na snagu 2020. godine, bori se s jakim zagađenjem vazduha uzrokovanim emisijama automobila i ugljena. Također, planiraju subvencije za kupovinu automobila sa manje štetnih emisija.

Direktor BB Classic Cars Milorad Kitanovski kaže da je preoblikovana “zastava 750”, proizvedena u srbijanskom Kragujevcu ranih šezdesetih do sredine osamdesetih godina prošlog vijeka, ista ili bolja od izvorne.

“Motor ima mnogo veći potencijal za mnogo veći kapacitet i brzine. Međutim, maksimalnu brzinu smo ograničili na 120 km/h”, rekao je Kitanovski.

Obrađeni automobili opremljeni su električnim motorima koje proizvodi njemački Kessler, koji ima fabriku u Sjevernoj Makedoniji. Kitanovsky nije rekao koliko je kompanija uložila u konverziju.

Automobil može voziti 150 kilometara s jednom punjivom baterijom, dok je vrijeme punjenja oko tri sata s kućnim punjačem i samo 15 minuta s brzim punjačima.

“Trošak tri sata punjenja je manji od 1 euro, za 10 kilovata, koliki je kapacitet baterije”, kaže Kitanovski.

Cijena je oko 20.000 eura, a kompanija je prvenstveno okrenuta međunarodnim kupcima. Poređenja radi, Porsche Makedonija nudi električne automobile Volkswagen e-up i e-golf za 25.000 eura ili 37.000 eura.