Privredi prijeti kolaps ukoliko se ne usvoje zakonska rješenja za rasterećenje

Privredi prijeti kolaps ukoliko se ne usvoje zakonska rješenja za rasterećenje

Upravni odbor Grupacije poslodavaca Srednjebosanskog kantona pri Udruženju poslodavaca Federacije BiH pruža punu podršku Udruženju poslodavaca FBiH u aktivnostima koje provode s ciljem realizacije “inicijative 20+5+6”.

Radi se o setu zakonskih rješenja i inicijativa upućenih Vladi i Parlamentu FBiH s ciljem rasterećenja privrede i poboljšanja poslovnog ambijenta.

“Sve aktivnosti koje provodi Udruženje poslodavaca FBiH u cijelosti podržavamo. Naša podrška se naročito odnosi na na ‘inicijativu 20+5+6’, uzimajući u obzir teže uvjete za poslovanje kompanija i ukoliko se u najskorije vrijeme ne donesu zakonska rješenja koja će poboljšati poslovni ambijent, naročito u segmentu fiskalni i parafiskalnih opterećenja na poslovanje i rad, našoj privredi prijeti kolaps. Zbog svega navedenog, pozivamo odgovorne u Vladi i Parlamentu FBiH da hitno reagiraju i usvoje barem dio najnužnijih prijedloga zakonskih rješenja koja je dostavilo UPFBiH. Pozivamo i molimo sve institucije i pojedince da hitno i neodložno ispune svoj dio obaveza, kako bi se što prije stvorili povoljniji uvjeti za poslovanje, posebno u realnom sektoru”, kaže Kemal Čolak, predsjednik UO Grupacije poslodavaca SBK pri Udruženju poslodavaca FBiH.

Iz UO Grupacije poslodavaca SBK najavljuju da će u narednom periodu intenzivirati aktivnosti prema Vladi i Skupštini SBK s ciljem što hitnijeg rješavanja gorućih pitanja za poslodavce, a koja su u kantonalnoj nadležnosti.

Sredinom aprila zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH su na tematskoj sjednici posvećenoj rasterećenju privrede i poboljšanju poslovnog ambijenta, jednoglasno usvojili zaključak kojim se od Vlade FBiH traži da u roku od 60 dana u parlamentarnu proceduru dostavi prijedloge novih te izmjene i dopune postojećih zakona koje je pripremilo Udruženje poslodavaca FBiH.

Jučer je bilo tačno 90 dana od dana usvajanja ovog zaključka, a Vlada BiH još u parlamentarnu proceduru nije uputila niti jedan prijedlog novog ili izmjene i dopune postojećih zakona koje su predložili poslodavci.

Iz UPFBiH još jednom apeliraju na Vladu FBiH da hitno razmotri i u parlamentarnu proceduru dostavi predložena zakonska rješenja.

Najnoviji tekstovi

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.