Novosti

Žene nosioci posla u 30 posto od svih registrovanih preduzeća u RS


Predsjednica Savjeta za žensko preduzetništvo u okviru Područne privrede komore Banja Luka Milena Vrhovac rekla je juče da je postotak žena koje učestvuju u preduzetništvu RS gotovo jednak evropskom prosjeku, ali i da se ta stopa mora jačati, jer ih je još uvijek veliki broj nezaposlenih.

“Podaci pokazuju da su žene nosioci posla u oko 30 posto od svih registrovanih preduzeća u RS, što je otprilike evropski prosjek”, rekla je Vrhovac.

Sada je na ženama, kako je dodala, da se umrežavaju i jačaju te traže veću institucionalnu podršku, ne samo za preduzetništvo žena, već uopće za tu oblast.

Motivisanjem žena da uđu u preduzetništvo stvaramo motor razvoja društva, a time i mogućnost otvaranja novih radnih mjesta”, istakla je Vrhovac, koja je preduzetnica 25 godina.

Na proširenoj sjednici Savjeta za žensko preduzetništvo Područne privrede komore Banja Luka bilo je riječi i o projektu “Podrška preduzetništvu žena RS-a” i organizovanju Prvog sajma ženskog preduzetništva u RS.

Direktorica Sektora za ekonomsko-pravne poslove u Privrednoj komori RS-a Dragana Kokot je podsjetila da u entitetskoj i područnim privrednim komorama postoje savjeti za žensko preduzetništvo kao posebna tijela, formirana s ciljem pružanja institucionalne podrške preduzetništvu žena i povećanju stepena učešća žena u privrednom životu tog bh. entiteta.

Kokot je najavila i Treću konferenciju preduzetništva žena u Trebinju, 25. septembra, a u novembru i Prvi sajam ženskog preduzetništva u Banjoj Luci.