Novosti

Kazna od pet milijardi dolara za Facebook


Američko savezno regulatorno tijelo odobrilo je rekordnu kaznu od pet milijardi američkih dolara za kompaniju Facebook u okviru istrage o kršenju privatnosti podataka.

Američka Savezna trgovinska komisija (FTC) ispitivala je navode o tome da je politička konsultanstka firma Cambridge Analytica na nelegalan način došla do podataka od oko 87 miliona korisnika Facebooka.

To je najveća kazna dodijeljena jednoj tehnološkoj kompaniji i daleko zasjenjuje drugu po redu najveću kaznu od 22 miliona dolara dodeljenu Googleu 2012. godine.

Facebook je dobro pripremljen za tu dugo očekivanu kaznu i ne očekuje se da će mnogo pogoditi duboke džepove tog medijskog giganta.

Međutim time će kompanija takođe biti opterećena dodatnim restrikcijama i dugim periodom strogog nadzora.

Prema brojnim medijskim izveštajima u petak je FTC glasao da se kazni Facebook zbog kršenja privatnosti i zloupotrebe podataka korisnika.

Većina medija poziva se na neimenovane osobe upoznate sa tim predmetom. U Komisiji se glasalo sa tri glasa za kaznu i dva protiv, a bilo je podijeljeno po partijskim linijama, republikanci su glasali za, a demokrate su bile protiv.

Slučaj se sada podnosi civilnom odjelenju Ministarstva pravde za reviziju. Nije poznato koliko će taj proces trajati ali se očekuje da će mjera biti odobrena.

Facebook je imao prihode od skoro 56 milijardi dolara prošle godine, a ove godine analitičari očekuju oko 69 miljardi dolara.