Novosti

“Ultraši” popravili budžet, u tri dana naplaćeno milion kuna kazni


Tokom trodnevnog održavanja Ultra Europe festivala naplaćeno je čak milion kuna kazni, privedene su 352 osobe i oduzeto je oko dva kilograma raznih vrsta droge.

Premda na Ultri nije bilo značajnijeg narušavanja javnog reda i mira, ozljeđivanja ili oštećivanja imovine, splitska policija je u tri dana privela 352 osobe, među kojima je bilo 255 stranih i 97 hrvatskih državljana, radi prekršaja iz Zakona o suzbijanju zloupotrebe droga.

Osam je osoba tokom trajanja festivala kriminalistički obrađeno zbog sumnje da su počinili kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa drogama.

Policajci su pronašli i oduzeli ukupno 716 komada ecstasyja, 1593,08 grama marihuane, 29 tableta i 30 grama MDMA, 57 grama kokaina, 8,75 grama hašiša i 13,09 grama speeda, 50 grama ketamina.

Svake festivalske večeri čak 250 policijskih službenika bilo je na terenu u užoj i široj zoni javnog okupljanja, kao i na čitavom području centra grada kako bi osigurali javno okupljanje i održali povoljno stanje javnog reda i mira, prevenirali prekršaje i kaznena djela.