Novosti

Croatia Airlines obilježava značajan jubilej


Croatia Airlines, hrvatski nacionalni avio prijevoznik, kojeg putnici prepoznaju po sigurnosti letenja, profesionalnom osoblju i kvaliteti usluge, ove godine s ponosom obilježava značajan jubilej, 30. godišnjicu od osnivanja.

Povijest ove znamenite hrvatske zrakoplovne tvrtke počela se ispisivati 7. avgusta 1989. godine, kada je u Zagrebu registriran Zagreb Airlines d.d. (Zagal), preduzeće za zračni prevoz.

U decembru iste godine Zagal je počeo sa radom, pružajući uslugu prevoza poštanskih pošiljaka, a 23. jula 1990. promijenio je ime u Croatia Airlines d.d. i postao nacionalna aviokompanija za prevoz putnika, robe i pošte.

Croatia Airlines članica IATA i Star Alliance

„Prvi komercijalni let Croatia Airlines obavila je 5. maja 1991. godine iz Zagreba u Split, a povezivanje Hrvatske sa svijetom počelo je 5. aprila 1992., prvim međunarodnim letom na liniji Zagreb – Frankfurt. Od prvog  komercijalnog leta do danas obavljeno je gotovo 610.000 letova i u tom razdoblju, u zrakoplovima Croatia Airlinesa, prevezeno je ukupno 38,500,000 putnika“, s ponosom ističu u ovoj komapaniji.

U proteklih 30 godina Croatia Airlines je postala članica najvažnijih zrakoplovnih udruženja kao što su Međunarodna udruga za zračni promet (IATA) i Star Alliance, najveća svjetska udruga avioprevoznika. Danas, Croatia Airlines na evropskom zrakoplovnom nebu predstavlja značajnog avioprevoznika srednje veličine, kojeg putnici prepoznaju po sigurnosti letenja, profesionalnom osoblju i kvaliteti usluge.

„U sklopu poslovnog modela mrežnog prevoznika, Croatia Airlines nudi usluge prevoza putnika i robe u redovnom prometu, a njezini zrakoplovi ove godine direktno lete u 38 evropskih odredišta u 24 države, od čega 8 domaćih i 30 međunarodnih odredišta. Tvrtka pruža i usluge tehničkog održavanja zrakoplova i profesionalnog školovanja zrakoplovnog osoblja“, objašnjavaju u Croatia Airlinesu.

Najveću vrijednost i glavnog pokretača poslovanja i razvoja Croatia Airlinesa čine zaposlenici, njih gotovo 1000. Jer, kako dalje navode u ovoj kompaniji, visoko motivirani i zadovoljni zaposlenici, ključni su za ostvarivanje kvaliteta poslovanja.

„Zbog toga kontinuirano ulažemo u njihovo školovanje, čime razvijamo i jačamo ljudske potencijale. Takođe, zbog izrazite tehnološke sofisticiranosti i zahtjevnosti poslovnih procesa, značajna finansijska sredstva svake godine ulažemo u specijalističko osposobljavanje i održavanje standarda educiranosti letačkoga i kabinskog osoblja“, tvrde u Croatia Airlinesu.

Povodom obilježavanja 30. godišnjice, zaposlenici Croatia Airlinesa sami su izabrali slavljenički slogan „Stvaramo uspomene već 30 godina“, pod kojim kompanija i njezini putnici lete do kraja godine.

„Tokom ove godine počelo je i vizualno osvježenje flote, koja se sastoji od 12 zrakoplova: dva Airbusa 320, četiri Airbusa 319 i šest turboelisnih zrakoplova Dash 8-Q400“, kažu u ovoj kompaniji.

 

Vizuelna modifikacija aviona Croatia Airlinesa

U sklopu redovnog programa tehničkog održavanja, na zrakoplovima je povećan logotip CROATIA, čime je postao još uočljiviji, a kvadrat kao prepoznatljivi simbol hrvatskoga nacionalnog identiteta, od sada se još više proteže na trup zrakoplova. Vizualna modifikacija eksterijera primjetna je i na donjem dijelu (trbuhu) zrakoplova, koji je sada bijel, čime se postiglo vizualno povećanje i elegancija zrakoplova.

„Tako su avioni Croatia Airlinesa, koji mnogim putnicima predstavljaju prvi susret s Hrvatskom, postali još snažniji i prepoznatljiviji promicatelji države, a kompanija pritom nastavlja aktivno pridonositi unapređenju hrvatske turističke ponude“, naglašavaju u Croatia Airlinesu.

U slavljeničkoj godini redizajnirana je i osvježena mobilna aplikacija Croatia Airlinesa za uređaje s iOS i Android operativnim sustavom.

Atraktivnog, elegantnog, savremenog i korisniku u potpunosti prilagođenog dizajna, osvježena mobilna aplikacija putnicima nudi još jednostavniju i bržu prijavu za let (check in), a funkcionalnost aplikacije dodatno je poboljšana opcijom praćenja statusa letova (flight status) u realnom vremenu.

„Aplikacija, koja je dostupna na čak četiri jezika – engleskom, njemačkom, francuskom i hrvatskom, i dalje sadrži mnoge druge funkcionalnosti kao što su: kupovina karte, pretraga reda letenja, pregled rezervacije, ponude koji nadahnjuju na nova putovanja, informacije u vezi s dopuštenom količinom prtljage i posebnom prtljagom, uvjetima putovanja s djecom ili kućnim ljubimcima te uslugama koje se nude tokom leta“, pojašnjavaju u tvrtki.

Novi projekt – Croatia Airlines full of taste

Croatia Airlines prati najaktualnije trendove na vrlo zahtjevnom međunarodnom tržištu, a istovremeno stvara i vlastite, kako bi putnicima pružila dodanu vrijednost i bila drugačija u odnosu na konkurenciju.

„Na međunarodnim letovima kompanije je, sredinom juna ove godine, uveden novi jelovnik za putnike poslovnog razreda. Ova nova gastronomska ponuda nastavak je projekta Inspirirani Hrvatskom, u sklopu koga se putnicima poslovnog razreda nude obroci, pripremljeni korištenjem autohtonih recepata i namirnica primorske i kontinentalne Hrvatske“,  ističu u ovoj kompaniji.

To istovremeno predstavlja i uvod u novi projekt gastronomskog i enološkog predstavljanja Hrvatske u zrakoplovima, pod nazivom Croatia Airlines full of taste, čija realizacija bi trebala početi 2020. godine.

„Riječ je projektu čije će vrijednosti osjetiti putnici poslovnoga i ekonomskog razreda, a realizirat će se s renomiranim hrvatskim chefovima, restoranima, vinarima, somelierima, uljarima i ostalim hrvatskim proizvođačima autohtonih proizvoda“, dodaju u hrvatskom avioprijevozniku.

Kontinuirani letovi Zagreb- Sarajevo već 23 godine

Kako dalje navode u Croatia Airlinesu, tržište Bosne i Hercegovine je već desetljećima veoma važno regionalno tržište, na kojem ova tvrtka nudi produkt prilagođen i poslovnim putnicima i turistima.

„To potvrđuju direktni svakodnevni letovi na redovnoj liniji Zagreb – Sarajevo, na kojoj zrakoplovi Croatia Airlinesa kontinuirano lete već 23 godine. Ove godine obilježava se i godišnjica obnavljanja cjelogodišnje linije Zagreb – Mostar i formiranja tehničke baze u Sarajevu“, ističu u ovoj komapniji.

Vrijedne nagrade povodom jubileja Croatia Airlinesa

U povodu proslave 30. godina postojanja Croatia Airlinesa, a u želji da korisnicima usluga zahvali na višegodišnjem povjerenju, kompanija tokom 2019. godine provodi više nagradnih natječaja s vrijednim nagradama.

„Natječaji se provode u suradnji s medijima i na društvenim mrežama, a mnoga iznenađenja očekuju i putnike na letovima, osobito na godišnjici tvrtke, 7. augusta.

Sve informacije objavljuju se na internetskim stranicama www.croatiaairlinees.hr/m.croatiaairlines .

“U želji da zajedno s putnicima stvara uspomene još mnogo desetljeća, Croatia Airlines iskreno zahvaljuje svim korisnicima usluga na ukazanom povjerenju i veseli svim novim zajedničkim letovima!“, istakli su u o ovoj kompaniji.

Piše: Irena Vasić-Dobrić