Novosti

Novalić – Hartmann: Izvoz BiH u Austriju u protekle tri godine stalno raste


Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je u nastupnu posjetu ambasadoricu Republike Austrije u BiH Ulrike Hartmann. Obostrano je ocijenjeno da su politički i ekonomski odnosi dvije zemlje tradicionalno dobri i da nema otvorenih pitanja, te da su u stalnom usponu, posebno na ekonomskom planu.

Austrija je najznačajniji investitor u Bosnu i Hercegovinu i u ekonomskoj razmjeni jedan od najznačajnijih.

Prema podacima izvoz BiH u Austriju u protekle tri godine stalno raste, a pokrivenost uvoza izvozom dostigla je rekordnih 155 posto.

Nezaobilazna tema razgovora bilo je formiranje vlasti, kako na federalnom, tako i na državnom nivou, te je izražena zajednička želja da ovi preocesi budu ubrzani i izborni rezultati što prije provedeni.

Posebno poglavlje razgovora bile su euroatlantske integracije, čemu je austrijska diplomatkinja dala punu potporu BiH.

“Europske integracije su za nas od životne važnosti, jer je BiH tradicionalno, historijski i kulturološki dio evropskog kruga”, naglasio je federalni premijer.

Naglasio je i značaj reformskih procesa, pri čemu je posebno istakao donošenje Zakona o doprinosima, koji je označio ključnim dokumentom, potrebno smanjenje opterećenja rada, pokretanje radova na infrastrukturnim projektima, borbu protiv korupcije i drugo.

Zaželjevši joj uspjeh na novoj dužnosti u BiH, premijer Novalić je istakao nadu i želju da odnosi dvije prijateljske zemlje u budućnosti idu uzlaznom putanjom kao i do sada.