Naslovnica Dešavanja Trump zamrznuo svu imovinu Venecuele u SAD-u

Trump zamrznuo svu imovinu Venecuele u SAD-u

WASHINGTON, DC - MARCH 01: U.S. President Donald Trump participates in a meeting with leaders of the steel industry at the White House March 1, 2018 in Washington, DC. Trump announced planned tariffs on imported steel and aluminum during the meeting, with details to be released at a later date. (Photo by Win McNamee/Getty Images)

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa donijela je uredbu o zamrzavanju cjelokupne imovine vlade Venecuele u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Izvršnu uredbu potpisao je Trump i ona predstavlja mnogo više od sankcija uvedenih posljednjih mjeseci protiv venecuelanske naftne kompanije PDVSA i finansijskog sektora, ali i od mjera protiv desetina venecuelanskih zvaničnika, prenosi B92.

“Sva imovina i udjeli u imovini vlade Venecuele koji se nalaze u SAD blokirani su i ne mogu se prenijeti, platiti, iznijeti, povući ili na drugi način realizovati”, piše u izvršnoj uredbi koji je objavila Bijela kuća.

Zabrana podrazumijeva i zabranu američkih kompanija i pojedinaca da posluju sa vladom venecuelanskog predsjednika Nicolasa Madura i njegovim pristalicama.

Najnovija uredba svrstava vladu Madura na spisak na kome se već nalaze Kuba, Sjeverna Koreja, Sirija i Iran.