Tema u fokusu

Croatia Airlines slavi 30. rođendan


Na današnji dan prije trideset godina rođena je hrvatska aviokompanija. Tačno prije tri decenije, 7. augusta 1989., u Zagrebu je registrovan Zagreb Airlines d.d. (Zagal), kompanija za avio prijevoz, koja je s radom počela u decembru iste godine, pružajući uslugu prijevoza poštanskih pošiljaka.

Otprilike godinu dana poslije, 23. jula 1990. godine, Zagal je promijenio ime u Croatia Airlines d.d., nacionalna aviokompanija za prijevoz putnika, robe i pošte.

Prvi putnički let Croatia Airlinesa obavljen je 5. maja 1991. godine na liniji Zagreb – Split, čime je uspostavljen redovan putnički promet unutar Hrvatske.

Povezivanje Hrvatske sa svijetom počelo je 5. aprila 1992. godine prvim međunarodnim letom na liniji Zagreb – Frankfurt, a iste godine kompanija je počela stvarati vlastitu flotu nabavom aviona Boeing 737-200.

Ubrzo su u flotu uključeni i avioni ATR42 pa je uslijedio komercijalni zamah i usavršavanje na svim područjima poslovanja.

Prva razvojna faza kompanije završena je ciklusom obnove flote srednjeg doleta u razdoblju od 1998. do 2000. godine, kada su avioni Boeing zamijenjeni sa šest novih aviona Airbus (četiri A319 i dva A320).

Novo razvojno poglavlje predstavljala je obnova flote kratkog doleta (od 2008. do 2010. godine) uključenjem šest novih aviona Dash 8-Q400 umjesto aviona ATR42.

U protekle tri decenije, pružajući uslugu prijevoza putnika i robe u redovnom i charter prometu, Croatia Airlines izrastao je u europskog avioprijevoznika prepoznatljivog po sigurnosti letenja, profesionalnom osoblju i kvaliteti usluge.

Od prvog leta do danas kompanija je obavila ukupno 603.000 letova i u avionima prevezla ukupno 39.240.000 putnika.

Pritom je kompanija postala članica najvažnijih udruženja aviokompanija – Međunarodne udruge za zračni promet (IATA) i Star Alliancea, vodeće svjetske udruge avioprijevoznika.

Flota Croatia Airlinesa danas se sastoji od dvanaest avaiona: četiri Airbusa A319, dva Airbusa 320 i šest turboprop aviona Dash 8-Q400.

Avioni tipa Airbus nose imena hrvatskih gradova (Zagreb, Split, Zadar, Pula, Vukovar i Dubrovnik), a avioni tipa Q400 imena hrvatskih regija (Slavonija, Lika, Dalmacija, Istra, Zagorje i Primorje).

Tokom ove sezone avioni lete u 8 domaćih i 30 međunarodnih odredišta u redovnom prometu te izravno povezuju Hrvatsku s 24 države.

U ovoj slavljeničkoj godini kompanija i putnici lete pod sloganom Stvaramo uspomene već 30 godina, koji su, kao i prigodni rođendanski vizual, izabrali i kreirali zaposlenici kompanije.

Osim toga, provode se i mnoge aktivnosti u vezi s dodatnim unapređenjem poslovnih procesa i kvalitetom usluge.

Tako je u martu počelo vizualno osvježenje flote, koje avione Croatia Airlinesa čini još prepoznatljivijim promicateljima države.

Uveden je i novi jelovnik poslovnog razreda na međunarodnim letovima kompanije u sklopu kojeg se putnicima poslužuju obroci pripremljeni korištenjem autohtonih hrvatskih recepata i namirnica, čime kompanija još snažnije predstavlja gastronomsko bogatstvo Hrvatske kroz okus, miris i boju.

Novost je i redizajnirana mobilna aplikacija Croatia Airlinesa za uređaje s iOS i Android operativnim sistemom, koja omogućuje još jednostavniju i bržu prijavu za let, a sadrži i mnoge druge poboljšane funkcionalnosti.

Kako bi korisnicima usluga zahvalila na tridesetogodišnjoj vjernosti i s njima zajednički proslavila 30 godina kontinuiranog povezivanja hrvatskih odredišta i Hrvatske sa svijetom, kompanija tokom ove godine provodi više nagradnih konkursa u kojima putnike i građane očekuju vrijedne nagrade.

Danas, na tridesetu godišnjicu kompanije, putnike u hrvatskim i inozemnim odredištima Croatia Airlinesa te na domaćim i međunarodnim letovima kompanije očekuju posebna iznenađenja i nagrade, o čemu će javnost biti obaviještena u sklopu kompanijskih internetskih stranica www.croatiaairlinees.hr/m.croatiaairlines.

U želji da zajedno s putnicima stvara uspomene još mnogo decenija, Croatia Airlines iskreno zahvaljuje svim korisnicima usluga na ukazanom povjerenju u proteklih 30 godina i veseli se svim novim zajedničkim letovima.