Novosti

Ekološka regata Inicijative Čist Vrbas


Akcija čišćenja korita i priobalja rijeke Vrbas na dijelu toka od Rekavica do Karanovca počela je u ponedjeljak, 5. augusta, pripremom ljudstva i opreme, a nastavlja se naredna tri dana.

Cilj akcije koja se odvija u okviru Inicijative Čist Vrbas je očistiti kanjon Tijesno od otpada i skrenuti pažnju na očuvanje jedne od najatraktivnijih prirodnih, sportskih i turističkih destinacija u regiji.

Ovogodišnji ekološki segment Inicijative dodatna je motivacija za sve aktere i entuzijaste jer se očekuje da aplikacija RK Kanjon za domaćina Svjetskog prvenstva u raftingu 2021. godine bude uspješna.

Tokomdrugog dana ekološke akcije prikupljeno je oko 150 vreća smeća kao i ogromna količina drvnog otpada, trulih stabala i šiblja.

Akcija se nastavlja sve dok kanjon Tijesno ne bude u potpunosti očišćen”, rekao je predsjednik RK Kanjon, Aleksandar Pastir.

„Poslednjih nekoliko godina čistili smo gornji tok rijeke Vrbas. Ove godine smo se, najviše zbog otpada kojeg su nanijele poplave i kojeg smo evidentirali nakon pucanja zaštitnih mreža uzvodno od HE Bočac, odlučili da pristupimo čišćenju koirita i priobalja kanjona Tijesno.Time smo počeli aktivnosti s ciljem aplikacije za Svjetsko prvenstvo 2021. godine. Ujedno ovom akcijom želimo skrenuti pažnju na važnost očuvanja rijeke Vrbas“, rekao je Pastir.

U ekološkoj regati je aktivno učestvovao predsjednik Skupštine grada Banjaluka Zoran Talić s ciljem da se, kako je rekao, ovom akcijom skrene pažnja javnosti na potrebu očuvanja korita i priobalja rijeke Vrbas.

„Banjaluka živi na Vrbasu i uz Vrbas. Moramo svi zajedno povesti više računa o rijeci Vrbas. Ovih dana u Gradskoj upravi se razmatraju modaliteti realizacije projekta prikupljanja i prečišćavanja fekalnih i otpadnih voda. S druge strane, evo sada mogu da najavim da će se pred odbornicima Skupštine grada krajem godine naći akcioni plan Zeleni grad, u kojem će Vrbas svakako imati svoje mjesto“, naglasio je Talić.

„Ovo je idealan trenutak da ponovo pozovemo sve lokalne zajednice uzvodno i nizvodno od Banjaluke da se priključe aktivnostima RK Kanjon i partnerima na ovom projektu, jer je očigledno da bez zajedničkog djelovanja ne možemo riješiti ove probleme, jer se zagađenje ponovo stvara na lokalitetima koje smo već čistili”, kaže šef regionalne kancelarije UNDP-a u BiH Goran Vukmir.

”Inicijativa Čist Vrbas jedan je od važnijih projekata za Coca-Colu HBC u BiH jer su čuvanje vodnog bogatstva i čišćenje ambalažnoga otpada, te poticanje na njegovo primjereno odlaganje među vodećim prioritetima Coca-Cole u regionu, kao i na svjetskom nivou. Zahvaljujući inicijativi Čist Vrbas, zajedno s ostalim partnerima, imamo priliku djelovati društveno odgovorno i pomoći lokalnoj zajednici u ovoj Inicijativi usmjerenoj ka očuvanju rijeke Vrbas i jačanju svijesti o njenom značaju za lokalni razvoj. Ponosni smo na postignute rezultate tokom ovih devet godina od pokretanja aktivnosti, i nadamo da će se broj partnera u narednim godina povećati a time i da će i rezultati biti još značajniji”, rekao je Saša Kukolj, regionalni rukovodilac prodaje – Regija Banja Luka.

Sve navedene aktivnosti realizovane su u okviru Inicijative „Čist Vrbas“ i u duhu Povelje za Čist Vrbas koju su u maju 2013. godine, u Donjem Vakufu, osim gradonačelnika i načelnika lokalnih zajednica u slivu Vrbasa, potpisali predstavnici resornih ministarstava oba entiteta,

Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, Fonda za zaštitu okoline i energetsku efikasnost Republike Srpske, te partneri projekta kompanija Coca-Cola HBC B-H Sarajevo, Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP) i Vlada Japana.

Nosilac aktivnosti ekološke regate je RK Kanjon čiji će članovi zajedno sa ljubiteljima prirode i ekolozima čistiti rijeku Vrbas i njeno priobalje na lokalitetu – kanjon Tijesno sve do četvrtka 8.08.2019.