Novosti

Za biznise žena iz marginaliziranih grupa u Živinicama 100.000 KM


Modna konfekcija iz Živinica sa motivima tradicionalne bh. nošnje naći će se na policima turističkih centara i prodavnica širom Bosne i Hercegovine, zahvaljujući Fondu za podršku razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena koji realizuje USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama u saradnji sa lokalnim zajednicama.

Riječ je o obrtu koji je kroz Fond pokrenula Sanela Čičkušić, poduzetnica iz Živinica.

“Postala sam vlasnica obrta u kojem djeluje još dvanaest žena. Zajedno se trudimo da očuvamo tradiciju i stare zanate. Kroz obrt obučavamo i mlađe naraštaje očuvanju zanatskih vještina”, ističe Čičkušić.

USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama u saradnji sa Gradom Živinice osigurao je 100.000 KM za pružanje podrške u pokretanju i razvoju biznisa žena iz marginaliziranih grupa.

Ugovori o dodjeli sredstava potpisani su sa 14 žena.

Biznisi će biti pokrenuti u oblasti ugostiteljstva, zanata, poljoprivrede, uslužnih djelatnosti i proizvodnje eko povrća, a poduzetnicama će biti pružena finansijska i mentorska podrška u pokretanju i održavanju biznisa.

“Mi želimo žene liderice u svijetu biznisa i ovaj program nam pokazuje da u tome možemo uspjeti. Ovo je koncept koji podstiče, ali i koji istovremena osigurava stabilnost i napredak u svijetu poduzetništva”, poručio je gradonačelnik Samir Kamenjaković.

USAID-ov Fond za podršku razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena i volja predstavnika Grada Živinice da investiraju u edukaciju žena i podrže njihove ideje i biznise, bio je jedan od elemenata koji je doprinio članstvu Grada Živinice u UNESCO-vu globalnu mrežu gradova koji ulažu u obrazovanje svojih stanovnika, a kao jedinog grada iz BiH.

“Riječ je o programu koji pruža i finansijsku i mentorsku podršku i kako nam je dosadašnje iskustvo pokazalo, upravo je to neophodno za razvoj održivih biznisa. Nije dovoljna samo finansijska podrška, ženama iz marginaliziranih skupina značajno je da znaju da imaju i podršku tokom godinu dana u vođenju biznisa”, poručio je Jasmin Bešić, direktor USAID-ovog Programa podrške marginaliziranim grupama.

Sredstva se dodjeljuju kroz Fond za podršku razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena koji je osnovan početkom 2017. godine i kroz koji je do sada podržano više od 100 biznisa.

Riječ je o podršci u razvoju biznisa za žene s invaliditetom, majke osoba s invaliditetom, žene iz ruralnih područja, žrtve nasilja te nezaposlene mlade žene.

Rezultati dosadašnjeg djelovanja Fonda vidljivi su kroz održive biznise koji i dalje rastu, značajno povećanje kućnog budžeta i otvaranje novih radnih mjesta.

Kreiranjem Fonda između USAID/PPMG i partnera nastoje se stvoriti prilike za održivi razvoj poduzetništva marginaliziranih grupa žena, kroz poticanje na samozapošljavanje, te njihovo veće i lakše uključivanje u poduzetništvo i kreiranje novih radnih mjesta.