Tema u fokusu

Junuzović-Kopex svakom kupcu pruža najbolju vrijednost kroz kvalitet i uslugu


Jedan od vodećih uvoznika i prometnika naftom i naftnim derivatima i jedini distributer CNG goriva u BiH, kompanija Junuzović-Kopex d.o.o. Lukavac, ostvarila je u prvih šest mjeseci 2019. rast prihoda i dobiti za 10 posto u odnosu na isti period 2018. godine.

Od prvobitno registrovane djelatnosti izgradnje putne mreže, proizvodnje betona i usluga transporta davne 1996. godine, danas se kompanija Junuzović-Kopex isprofilirala u oblasti trgovine naftom i naftnim derivatima, pružanju usluga transporta u domaćem i međunarodnom saobraćaju, kao i pružanju usluga rada građevinskih mašina.

Prema riječima Semira Junuzovića, direktora Junuzović-Kopex, kompanija u prvih šest mjeseci 2019. bilježi rast u svim segmentima poslovanja u odnosu na prošlu godinu.

„Ostvarili smo stabilan rast kako u prihodima, tako i u dobiti  u procentu od 10 posto i očekujemo da će cijela 2019. godina biti još jedna u nizu uspješnih poslovnih godina“, kaže Junuzović.

Čak i prema parametru koji pokazuje za koliko dana, u prosjeku, preduzeća u BiH plaćaju svoje obaveze, Junuzović-Kopex zauzima visoko drugo mjesto.

„Naše prosječno vrijeme isplate dobavljača je 5,67 dana. Mislim da ovaj podatak dovoljno govori o platežnoj sposobnosti i brizi Junuzović-Kopex za naše poslovne partnere“, ističe direktor Junuzović.

Kompanija Junuzović-Kopex svrstava se među 10 najvećih uvoznika i prometnika naftom i natnim derivatima u BiH, koji su visokog kvaliteta i porijeklom iz rafinerija INA (MOL) i NIS (GAZPROM).

„Dostavu nafte i naftnih derivata vršimo vlastitim cisternama, opremeljenim savremenim uređajima za mjerenje isporučene količine. Asortiman naših roba čine bijeli naftni derivati kao što su: eurodizel, lož ulje, benzini itd.“, objašnjava Junuzović.

U 2014. godini kompanija Junuzović-Kopex započela je širenje kompanije na prevoz putnika, kada postaje većinski vlasnik kompanija Gradski i prigradski saobraćaj (GIPS) d.d. Tuzla i Litvatrans Banovići. Odmah ulažu značajna sredstva u modernizaciju opreme svojih novih kompanija, što sa edukacijom osoblja direktno utječe na povećanje kvaliteta pružene usluge.

„Danas, GIPS DD Tuzla predstavlja primjer uspješne kompanije koja ide korak dalje uvođenjem prvih autobusa u BiH, koji za pogon motora koriste prirodni zemni plin  – CNG autobusi. Naš primjer su pratile i kompanije GRAS i Centrotrans  iz Sarajeva, tako da su i one  nabavile autobuse na CNG plin, kojim ih mi trenutno snabdijevamo“, tvrdi Junuzović.

Osim vlastitih potreba za CNG plinom, kompanija Junuzović- Kopex je u 2016. godini postala  vlasnik i CNG Terminala sa sjedištem u Sarajevu. Ovo CNG postrojenje predstavlja i veleprodajni distributivni centar CNG-a, što dokazuje težnju i ozbiljne poslovne namjere kada je u pitanju dalji razvoj ovog projekta.

 „Naš Terminal Reljevo u Sarajevu nudi savršene uslove snabdijevanja ovim CNG energentom. Osim toga, početkom maja 2017. godine otvorili smo i CNG plinsku stanicu u maloprodajne svrhe, za vlasnike motornih vozila, koja za svoj pogon koriste prirodni zemni gas, CNG“, dodaje Junuzović.

Osim trgovine naftom i naftnim derivatima i pružanja usluga transporta u domaćem i međunarodnom saobraćaju, Junuzović-Kopex ima visoki renome i u oblasti niskogradnje i rudarstva. Rukovodstvo kompanije  napredak vidi u ulaganju u modernu opremu.

„Naš vozni park raspolaže kamionima marke Mercedes starosti do četiri godine, a u radu koristimo najsavremenije mašine marke Caterpillar i Komatsu“, kaže Junuzović.

Prednosti ove kompanije nad konkurencijom su brzina, efikasnost, produktivnost, odgovornost i educirani kadrovi, a temeljne vrijednosti su partnerski odnos sa kupcima i  dobavljačima, odgovoran odnos prema zajednici, kao i dobrobit zaposlenih.

„Naša misija je da unapređivanjem poslovanja, svakom kupcu pružimo najbolju vrijednost kroz kvalitet proizvoda i usluga“, ističe Junuzović.

U Junuzović-Kopexu očekuju stabilan rast poslovanja do kraja 2019. godine.

„Planiramo nova radna mjesta, dodatnu edukaciju kadrova i nove investicije do kraja ove i u 2020. godini“, rekao je Junuzović.

„Priznanje „100 najvećih kompanija u BiH“ je definitivno jedno od najvećih priznanja koje firma može da dobije u Bosni i Hercegovini i najbolji je pokazatelj stanja privrede i poslovanja u ovoj državi. Tako da je velika čast biti svrstan na tu listu“, zaključio je Junuzović.

(Piše: Irena Vasić-Dobrić)