Novosti

Kineski digitalni novac uskoro u opticaju


Kineska narodna banka saopćila je da se njen virtuelni novac može nazvati dovršenim, što znači da bi se uskoro mogao naći u opticaju.

Kineski digitalni novac, ChinaCoin, neće biti klasična kriptovaluta, jer ga je razvila Kineska narodna banka uz podršku komercijalnih kineskih banaka, pa ne funkcioniše kao bitcoin i slične valute.

Iako je Kineska narodna banka najavila digitalnu valutu kao veliku stvar za novčane transakcije u Kini, to ne znači da će je stvarati “rudari” i osiguravati algoritmi koji će joj garantovati nezavisnost, već će se raditi o digitalnom novcu koji će emitovati banke pod kontrolom državnog aparata, na potpuno isti način kao što u opticaj puštaju Yuan, samo što ga neće štampati.

S obzirom na prilično veliku blokadu informacija koje dolaze iz Kine, detalji o tom digitalnom novcu još nisu poznati, dok se razlog poteza Kineske narodne banke traži o nezadovoljstvu dijela kineske ekonomije zbog “poremećaja na novčanom tržištu koji uzrokuju kriptovalute”, odnosno spekulanti koji njima trguju.

Drugi razlog je u nastojanju Pekinga da razvije sistem digitalnog novca koji može kontrolisati te i na taj način smanji zavisnost od stranih tehnologija.