Novosti

Fotorobot mladog Srbina: Hoće jakog vođu, neće u EU, ali bi se tamo preselio


Većina mladih u Srbiji nije zainteresovana za politiku, njih 64 odsto planira da se iseli iz zemlje, a članstvo u EU podržava 38 odsto ispitanika, pokazuju rezultati  predstavljenog Alternativnog izvještaja o položaju i potrebama mladih za 2019. godinu.

Navodeći da je procenat mladih koji su zainteresovani za politiku u Srbiji opao sa 31 odsto u prošloj godini na 24,2 odsto u 2019, generalni sekretar Krovne organizacije mladih Stefan Đorđević kazao je da je tome najviše doprinijelo rasprostranjeno uvjerenje kod mladih da nemaju uticaja na političke procese i odluke.

“Redovno na izborima glasa 40 odsto mladih, povremeno njih 27,6 odsto, dok nešto više od 32 odsto nikad ne izlazi na glasanje. Većina ispitanika, njih 42 odsto, navodi da ne glasaju jer su ‘svi političari isti’, dok 31,6 odsto mladih smatra da trenutno nemaju kandidata za koga bi glasali”, naveo je Đorđević.

Istraživanje je pokazalo i da 59 odsto ispitanika smatra da je Srbiji potreban “jak vođa”, 10 odsto nije imalo odgovor na to pitanje, dok njih 31 odsto smatra da zemlji nije potreban lider kojeg će narod slijediti.

Više od 70 odsto mladih je ocijenilo da u Srbiji ne postoji sloboda medija, a njih 40 odsto ne podržava ulazak zemlje u EU, dok 22 odsto ispitanika nema stav o toj temi.

Istraživanje je pokazalo i da 33 odsto mladih smatra da bi vanjsku politiku zemlje više trebalo osloniti na Rusiju, 21 odsto navodi EU kao oslonac vanjske politike, a samo pet odsto vidi SAD u toj ulozi.

Najnižu stopu povjerenja mladi imaju u političke partije, medije i političke institucije, a čak 81 odsto ispitanika navodi da ne postoji političar kome vjeruju.

Istraživanje je provedeno od od maja do jula, na uzorku od 1.238 ispitanika.