Novosti

Crna Gora ima najmanji rast zarada u regionu, gdje je BiH?


Rast zarada u Crnoj Gori u protekle četiri godine bio je najmanji u regionu. Prosječna plata od 2015. godine do sada povećana je 36 eura ili za 7,5 posto, dok je zbirna inflacija iznosila 6,85 posto.

U Hrvatskoj je za četiri godine prosječna neto zarada porasla sa 753 na 877 eura, a u Sloveniji sa 1.013 na 1.113 eura. U Srbiji je zarada uvećana sa 376 na 469 eura, a u Makedoniji sa 360 na 408 eura. U Bosni i Hercegovini (BiH), entitetu Republika Srpska prosječna zarada povećana je sa 424 na 464 eura, a u Federaciji BiH sa 423 na 479. Na Kosovu statistika se redovno vodi samo za zarade u javnom sektoru, pa je tako neto zarada u 2015. iznosila 451 euro, a sada je 520 eura.

Najveće povećanje zarada u Crnoj Gori bilo je u 2016. u odnosu na 2015. godinu, kada je porasla za 19 eura sa 480 na 499 eura. Neke zemlje poput Hrvatske i BiH, a djelimično i u ostalim, osim u Crnoj Gori, imali su plan smanjenja dažbina kako bi se povećala neto zarada zaposlenima i tako utjecalo na smanjenje iseljavanja mladih.

U BiH se najveći rast očekuje u julskoj zaradi, koja će biti poznata tek u septembru, jer je u entitetu Republika Srpska usvojen zakon po kojem se poslodavcu vraća i do 70 posto poreza i doprinosa na iznos za koji povećaju zaradu zaposlenom. Također, u svim drugim državama postoji neoporezivi dio zarade, koji se i svake godina povećava, osim u Crnoj Gori. Iz šest zemalja Zapadnog Balkana, prema zvaničnim podacima Eurostata, lani se u zemlje EU odselilo 228 hiljada stanovnika u potrazi za boljim životom daleko od domovine.

Metodologija izračunavanja prosječnih zarada različita je između država, iako su nasljednice nekada jedinstvene SFRJ i njenog statističkog sistema. Zbog toga se zarade ne mogu upoređivati između država, odnosno ne može se reći da je prosječna zarada u Crnoj Gori veća nego na primjer u BiH ili Srbiji kada se radi o različitoj metodologiji. U Crnoj Gori u prosječnu zaradu ulazi sve što poslodavac obračuna, a u BiH ili Srbiji ne ulaze neke naknade poput toplog obroka i regresa, što iznosi još oko 50-ak eura.