Novosti

Ko će profitirati od trgovinskog rata između Kine i SAD-a?


Dodatne tarife na uvoz robe iz Kine kojima prijeti američki predsjednik Donald Trump negativno bi se odrazile na Kinu, dok bi ujedno donijele umjerenu korist Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Evropi i Velikoj Britaniji.

Međutim, uzvratne kineske tarife mogle bi preokrenuti korist SAD-a u štetu i donekle ublažiti kineske gubitke, a istovremeno omogućiti Velikoj Britaniji i EU da izvuku još veće koristi, pokazuje istraživanje njemačkog Instituta IFO.

„Ukoliko dodatne američke tarife na uvoz iz Kine izazovu pad kineskog izvoza, države članice EU bile bi u situaciji da više izvoze u SAD. Međutim, i pozitivni efekti za Veliku Britaniju, EU i SAD, kao i negativne posljedice za Kinu su ograničene”, rekli su iz IFO instituta.

Prema prvom scenariju, ako SAD uvedu desetodstotnu carinu na preostali uvoz iz Kine vrijedan 300 milijardi USD, to bi Njemačkoj donijelo dodatni prihod od 94 miliona EUR, Francuskoj 129 miliona, Italiji 183 miliona, Španija 25 miliona i Velikoj Britaniji 86 miliona, navodi se u objavi IFO instituta.

Ukupna korist za 28-članu EU iznosila bi 1,5 milijardi EUR, a za SAD 1,8 milijardi. Kina bi imala gubitak u iznosu od 24,8 milijardi EUR.

Istovremeno, posljedice bi trpjeli američki potrošači, jer tarife nagrizaju kupovnu moć domaćinstava i smanjuju realne zarade, jer carine poskupljuju uvoznu robu.

Prema scenariju broj dva, ukoliko Peking uzvrati uvođenjem desetodstotnih carina na američki uvoz, Kina bi mogla zabilježiti smanjenje štete na 21,6 milijardi EUR, dok bi se dobitak SAD pretvorio u minus od 1,5 milijardi EUR.

Velika Britanija i EU bi i u ovom slučaju “trljale ruke” i najviše profitirale.

Njemačka bi zabilježila dodatnih 323 miliona EUR prihoda, Francuska 168 miliona EUR, Italija 231 milion, Španija 25 miliona, a Velika Britanija 58 miliona EUR.

Ukupna korist za 28-člani blok iznosila bi 1,7 milijardi EUR.

Ni deprecijacija juana, ni negativni efekti rastućih neizvjesnosti za investitore nisu uključeni u te budžete.