Novosti

Coca-Cola: Donacija UKC-u RS za njegu prijevremeno rođenih beba


Klinika za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske (RS) primila je donaciju vrijednu 31.500 KM.

Donaciju je osigurala kompanija Coca-Cola u BiH u okviru projekta “Podržimo život beba rođenih prije 37. sedmice”.

Ovom donacijom, Odjeljenje intenzivne njege i terapije opremljeno je sa dva CPAP aparata za neinvazivnu ventilaciju novorođenčadi, dok je Odjeljenje patološke neonatologije s prematuritetom dobilo sedam pulsnih oksimetara za neinvazivno mjerenje zasićenosti krvi kisikom i pulsa novorođenčeta.

Ova važna oprema pomoći će stručnom medicinskom kadru klinike u pružanju bolje njege prijevremeno rođenim bebama koje, prema Svjetskojzdravstvenoj organizaciji, spadaju u kritičnu kategoriju novorođenčadi.

„Zahvaljujem Coca-Coli u BiH na ovoj vrijednoj donaciji, koja će nam pomoći da nadogradimo savremenu opremu i u našoj klinici djeci pružimo još kvalitetnije liječenje u skladu s najvišim evropskim standardima. S obzirom da je riječ o donaciji namijenjenoj prijevremeno rođenoj djeci kao najosjetljivijoj kategoriji naših pacijenata, ona ima još veći značaj. Također pozivam sve druge pojedince, udruženja i ostale privredne subjekte koji su u mogućnosti da prate ovaj svijetli primjer, kako bismo svi zajedno doprinijeli razvoju najznačajnijeg kliničkog centra u regionu”, rekao je generalni direktor UKC RS prof. dr Vlado Đajić.

U Porodilištu Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC RS na godišnjem nivou porodi se oko 3.000 žena, a od tog broja 9% je prijevremenih poroda.

S obzirom na to da je UKC RS regionalni centar, na Klinici za dječije bolesti borave prijevremeno rođene bebe i iz drugih porodilišta Republike Srpske.

U 2018. godini na ovoj klinici hospitalizirane su 342 prijevremeno rođene bebe, od toga ih je 19 rođeno prije 30. sedmice, a osam prije 28. sedmice trudnoće.

“Iza ovih suhoparnih statističkih podataka krije se zapravo puno straha, strepnje, ali i mnogo ljubavi, rada, struke, predanosti i tehnologije, a sve to u nadi i s krajnjim ciljem da prijevremeno rođene bebe izrastu u zdravu djecu. Donirani aparati itekako će olakšati rad medicinskom osoblju, a našim najmanjim pacijentima poboljšati kvalitet liječenja“, poručila je mr. sci. med. Ljiljana Solomun, šefica Odjeljenja patološke neonatologije s prematuritetom Klinike za dječije bolesti UKC RS.

Upravo u velikoj želji da svaka prijevremeno rođena beba u BiH bude zdrava i snažna, Coca-Cola je sa svojom prirodnom izvorskom vodom Olimpija pokrenula projekt „Podržimo život beba rođenih prije 37. sedmice”, tokom kojeg se od svake prodane flaše Olimpije dio sredstava usmjerava na opremanje bolničkih odjela na kojima se stručni kadrovi brinu o prijevremeno rođenim bebama.

Projekt se realizira u Tuzli, Banjoj Luci, Mostaru i Sarajevu.

„Kroz različite projekte Coca-Cola u BiH podržava unapređenje životne sredine i uslova u lokalnim zajednicama, a podrška najosjetljivijim kategorijama stanovništva u fokusu je našeg društveno odgovornog angažmana. Veoma smo sretni što smo današnjom donacijom Klinici za dječije bolesti na UKC RS osigurali još bolje uslove za brigu i skrb prijevremeno rođenih beba koje borave ovdje i tako im olakšali da izbore svoju bitku za život i pravilan razvoj. Zahvaljujem osoblju klinike na svemu što čini za našu djecu i njihove roditelje, kao i svima koji su na bilo koji način podržali našu akciju“, izjavio je Saša Kukolj, regionalni rukovodilac prodaje Coca-Cole HBC B-H Sarajevo.

U okviru projekta „Podržimo život beba rođenih prije 37. sedmice“ u proteklom periodu već je uručena donacija potrebne medicinske opreme i aparata Klinici za dječije bolesti UKC Tuzla, dok će do oktobra Coca-Cola u BiH opremiti i bolničke odjele na kojima se brinu o prijevremeno rođenim bebama klinika u Mostaru i Sarajevu.

Donacije će biti uručene još i JU Općoj bolnici “Prim. dr Abdulah Nakaš”, Sveučilišnoj kliničkoj bolnici i Kantonalnoj bolnici „Dr Safet Mujić“ u Mostaru.