Novosti

Regionalnim tržištem do dodatnih 17 milijardi eura BDP-a


Regionalne integracije u ekonomskom smislu i jedinstveno tržište u regionu donijeli bi godišnji rast veći od četiri odsto, a na kraju i nominalno veći bruto domaći proizvod (BDP) za 15 milijardi do 17 milijardi EUR, pokazale su analize međunarodnih institucija.

Prema ocjenama stručnjaka, zemlje regiona koje su dio Berlinskog procesa – Srbija, Makedonija, Crna Gora, Albanija, Kosovo i Bosna i Hercegovina, zajedno broje blizu 20 miliona ljudi, što je sasvim sigurno privlačnije za ozbiljne investitore koji prvo gledaju broj stanovnika i njihovu kupovnu moć.

U slučaju jedinstvenog tržišta svakako bismo bili atraktivniji za strane investitore nego što smo sada”, rekao je za Nezavisne novine portparol Privredne komore Republike Srpske Vladimir Blagojević.

On je kazao da podržavaju sve ono što ide prema ukidanju carina i barijera koje sada postoje.

“Važno je da se iz političke priče i iz nečega što je politička ideja krene na djela i prije svega jasno definišu stvari da ne dolazimo u situaciju u kojoj smo sada kada je CEFTA na snazi. Imamo formalno tržište bez carina, ali i ogromne necarinske barijere koje su prepreka većoj i bržoj trgovini”, rekao je Blagojević.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić kazao je da je CEFTA, koja je išla u smjeru jedinstvenog tržišta, praktično mrtva.

“S te strane jako teško je pored svih problema u CEFTA-i očekivati neke pomake, posebno ne jedinstveno tržište. Na kraju krajeva, ne znam koje bi konkretno BiH imala koristi od eventualnog jedinstvenog tržišta s obzirom na našu proizvodnju i tehnologiju”, rekao je Vasić.

O eventualnom zajedničkom tržištu i otklanjanju barijera nesmetanoj trgovini između zemalja regiona biće riječi na regionalnoj konferenciji Izazovi izvoza – Potreba formiranja jedinstvenog tržišta regiona, koja će biti održana krajem avgusta u Sarajevu.

Ovoj konferenciji trebalo bi da prisustvuju predstavnici privrednih komora zemalja regiona kao i zvaničnici CEFTA, privrednici i političari.

Priča o jedinstvenom tržištu i snažnijem ekonomskom povezivanju regiona koje uključuje slobodno kretanje robe, kapitala i radne snage traje već godinama, međutim u praksi se malo šta uradilo.

Priču o jedinstvenom tržištu još ranije su podržali i pojedini zvaničnici Evropske unije (EU), ali do sada sve je ostalo na riječima i skoro ništa nije urađeno kako bi se napravio prvi korak ka takvom tržištu.

Jedinstveno tržište podrazumijevalo bi slobodan protok robe, ali i radne snage, kao i zajedničke takse, iste fiskalne namete, subvencije i daleko jednostavnije procedure prilikom prelaska granica.