UN slavi 40 godina sjedišta u Beču

UN slavi 40 godina sjedišta u Beču

UNO-City u Beču ove sedmice proslavlja svoj 40. rođendan. Tadašnji austrijski kancelar Bruno Kreisky zvanično je predao na korištenje kompleks “Vienna International Center” (VIC) Ujedinjenim nacijama 23. augusta 1979. godine, kada je Beč, nakon New York-a i Ciriha, postao njihovo treće sjedište na svijetu.

Izgradnja cjelokupnog sjedišta koštala je oko deset milijardi austrijskih šilinga, što odgovara današnjoj vrijednosti od 726,73 miliona eura.

Iako su ovi troškovi tada bili na meti kritičara, sjedište UN-a dalo je svoj doprinos bečkoj privredi u vidu zapošljavanja i imidža.

Danas ovdje radi 5.000 ljudi iz 125 zemalja.

Prema studiji Instituta za napredne studije iz Beča (IHS) iz 2018. godine sjedište UN-a generiše vrijednost od 1,5 milijardi eura, od čega 369 miliona pripada direktno gradu domaćinu.

Studijaje pokazala da se zahvaljujući međunarodnim organizacijama osigurava 18.000 radnih mjesta u Austriji.

Zanimljiv je podatak da Ujedinjene nacije još uvijek plaćaju simboličnu godišnju kiriju u visini od jednog šilinga, što je dogovoreno na period od 99 godina.

Najveće organizacije Ujedinjenih nacija smještene u bečkom VIC centru su Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEO), Organizacija ujedinjenih nacija za industrijski razvoj (UNIDO), Ured ujedinjenih nacija za droge i kriminal (UNODC), Ured za vanzemaljske poslove UN-a (UNOOSA), Komisija za zabranu nuklearnih proba (CTBTO) i Međunarodna komisija za zaštitu Dunava (ICPDR).

Centralna proslava za javnost održaće se 8. septembra na Danu otvorenih vrata.

Oznake:

Najnoviji tekstovi

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.