Tema u fokusu

Saga Energy d.o.o. Sarajevo: Titula bonitetne pouzdanosti pomoći će nam kod budućih kupaca


Činjenica da smo izabrani za bonitetno pouzdanu kompaniju za nas predstavlja veliku satisfakciju te ujedno potvrđuje da se sav trud i rad koji ulažemo isplatio, što su prepoznali stručni ljudi koji analiziraju tržište. Kazao je to u razgovoru za Poslovne novine Nihad Šorlija, direktor kompanije Saga Energy d.o.o. Sarajevo, jedne od onih koje su se ove godine okitile titulom bonitetne pouzdanosti.

Certifikat bonitetne pouzdanosti LRC, kao prva i vodeća bonitetna kuća u Bosni i Hercegovini, dodjeljuje samo onim pravnim licima koja ostvaruju natprosječne pokazatelje uspješnosti i zadovoljavaju jasno i precizno definirane kriterije uspostavljenje po uzoru na iste najvećih globalnih agencija, a koji se sastoje iz nekoliko grupa finansijskih pokazatelja.

Certifikat Pouzdanost nosiocima osigurava konkurentnu prednost i ugled u odnosu na ostatak industrije i na taj način u velikoj mjeri olakšava poslovanje.

“Razlog dobivanja titule je uredno izmirenje obaveza prema državi, dobavljačima, zaposlenima kao i kontinuirani rast kompanije. Također, smatramo da će nam ovaj vid odlikovanja pomoći kod budućih kupaca, koji će transparentno moći uvidjeti da smo bonitetno pouzdana kompanija i samim tim ćemo im olakšati odabir njihovog novog dobavljača. Titula nama ujedno daje i dodatnu motivaciju da budemo još bolji i da naša kompanija u budućnosti bude ponovo tema uspješnog poslovanja”, objašnjava Šorlija, govoreći o tome koliko ovo odlikovanje znači za kompaniju na čijem je čelu.

Kompanija je osnovana u aprilu 2012. godine u Sarajevu, kao kćerka firma internacionalne kompanije Sibex Export –Import Gmbh Wien Austria, koja je ujedno jedna od najvećih distributera naftnih derivata u Jugoistočnoj Evropi.

Privredno društvo Saga Energy d.o.o. Sarajevo, broji pet zaposlenih, članica su internacionalne mreže kompanija, a njihova osnovna djelatnost je trgovina na veliko naftom i naftnim derivatima, odnosno trgovina na veliko „bijelim robama“ (dizel, benzin, lož ulje- LUEL) kao i „crnim robama“ (mazut i bitumen).

“Poslovna filozofija društva Saga Energy u dosadašnjem razdoblju je pronalaženje tržišnih niša u okviru kojih bi u određenom vremenskom periodu bili ostvareni zavidni obimi prodaje. Bili smo fokusirani na određeni broj privrednih grana, kao što je izgradnja putnih komunikacija, prevoz putnika, industrijski potrošači, gdje smo bili dobavljač goriva za vodeće firme navedenih djelatnosti. To je imalo za rezultat konstantno povećanje prometa i dobiti društva. Naše poslovanje se bazira na tržištu BiH i regiona, te širok spektar veleprodajnih usluga pokriva sve zahtjeve naših klijenata”, s ponosom priča Šorlija o uspjesima tima kojeg vodi.

Jedan od razloga kontinuiranog rasta prodaje i ukupnog prihoda je, kako dalje dodaje naš sagovornik, i učestvovanje u postupcima javnih nabavki.

“Tu bilježimo odlične poslovne rezultate, a svi smo upoznati sa činjenicom da se za to mogu kvalifikovati samo ozbiljne i finansijski stabilne kompanije koje ispunjavaju sve uslove koje su zakonom propisane”, kaže direktor Saga Energyja.

Promet u sadašnjem periodu poslovanja baziran je na trgovini mazutom (ulje za loženje) i EDG gorivom koje distribuiraju prema proizvođačima električne i toplotne energije, rudnicima kao i ostalim distributerima naftih derivata.

Finansijski pokazatelji tekućeg poslovanja daju im za pravo da očekuju najbolji poslovni rezultat od osnivanja, što ih neizmjerno raduje i daje dodatnu motivaciju da nastave sa kontinuiranim rastom.

“Cilj nam je postići povećanje dobiti od 20 posto u odnosu na prethodnu godinu. Kada su u pitanju planovi za budućnost, sa zadovoljstvom želimo najaviti proširenje poslovne djelatnosti na trgovinu hemikalijama i cilj nam je da kroz veliko zalaganje budemo jedni od vodećih kompanija za iste. Nova ulaganja i novi poslovni poduhvati iziskuju i nova radna mjesta te u planu imamo da zaposlimo i novi kadar koji će nam pomoći da budući projekt bude uspješan i jednako dobar kao i svi dosadašnji projekti koji su bili i koji su dio naše kompanije”, zaključuje Šorlija.

(Razgovarao: Benamin Turković)