Tema u fokusu

Pamuk d.o.o. Sarajevo ruši predrasude i barijere sa pozitivnim poslovnim rezultatima


Preduzeće Pamuk d.o.o. Sarajevo koje je registrovano 2014. godine sa ciljem zapošljavanja, profesionalnog osposobljavanja i edukacije osoba sa invaliditetom, u prvom polugodištu tekuće godine ostvarilo je veće prihode u odnosu na prošlu godinu zbog čega je i zadržalo status bonitetno pouzdane kompanije.

Direktor preduzeća Pamuk d.o.o. Neriman Sokolović kazao je da su ovakve rezultate postigli s obzirom na to da su pružanje usluga podigli na viši nivo, što je utjecalo na povećanje broja korisnika.

Sokolović je kazao da je ponuda preduzeća raznolika sa stalnim nastojanjima uvođenja noviteta radi povećanja korisnika usluga i konkurentnosti na tržištu.

“Iz naše ponude izdvajamo molersko – farbarske radove, usluge selidbe, dubinsko čišćenje, usluge digitalne i UV štampe, lasersko graviranje te izrada ručno rađenih dekorativnih predmeta“, rekao je Sokolović.

Dodao je i da trenutno imaju 16 zaposlenih od kojih su troje koji nisu osobe sa invaliditetom.

“Mi smo kompanija koja pruža jednake mogućnosti za sve koji imaju potrebno znanje i kompetencije koje su nam potrebne”, kazao je.

Istaknuo je i da je njihov dugogodišnji partner Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom sa kojim su ostvarili izuzetnu saradnju.

Kada je riječ o inovacijama u poslovanju, Sokolović je kazao da preduzeće Pamuk nastoji zapošljavati osobe sa invaliditetom različitih profesionalnih orijentacija i afiniteta, što doprinosi rađanju novih ideja, a time i proširenju i poboljšanju usluga.

“Nastojat ćemo naše usluge podići na viši nivo kvalitetom koja je već prepoznatljiva od naših klijenata s kojima smo ostvarili dugotrajnu saradnju”, rekao je Sokolović.

Istaknuo je da je moto preduzeća “My Ability is stronger than my DisAbility” – moja sposobnost je jača od mog invaliditeta.

“Naš uspjeh ogleda se u kontinuiranoj edukaciji, marljivim radom i orijentacijom na budućnost smatrajući se ravnopravnim članom društva, bez obzira na invaliditet. Dokazali smo da se sopstvenim trudom i zalaganjem može napredovati u profesionalnom i personalnom smislu i obezbijediti sebi i osobama sa invaliditetom pristojnu egzistenciju”, kazao je Sokolović i dodao: “Osnovni razlog osnivanja kompanije jeste obezbijediti sebi egzistenciju i osobama sa invaliditetom koji su teško zapošljiva kategorija našeg društva. Naš cilj je stvoriti pozitivnu klimu u našem društvu te vlastitim primjerom pokazati da vjerom u sebe i vlastite sposobnosti možemo ostvariti egzistenciju ne čekajući druge da to učine za nas”.

Dodao je da je njihov dugoročni cilj zapošljavanje, profesionalna rehabilitacija i kontinuirana edukacija osoba sa invaliditetom i pružanje što kvalitetnije usluge klijentima kako bi na tržištu rada mogli parirati drugim uspješnim kompanijama.

Komentarišući da li preduzeće svojim primjerom ruši predrasude koje postoje u bh. društvu, direktor Sokolović, koji je i sam osoba sa invaliditetom, je istaknuo da svojim primjerom ruše predrasude, kako među zajednicom osoba sa invaliditetom, tako i u širem društvenom smislu.

“U prilog tome govori činjenica da smo jedina firma u BiH ovog profila koja je dvije godine zaredom dobitnik certifikata i bonitetne zvijezde za Pouzdanost 2017. i 2018.. I ove godine smo nominovani kao dobitnik bonitetne zvijezde”, kazao je Sokolović i otkrio šta za ovu kompaniju znači status bonitetno pouzdane kompanije: “Dobivanje priznanja boniteno puzdane kompanije veliki je vjetar u leđa za dalji rast i razvoj naše kompanije. Dokazali smo sebi i društvu da invalidnost nije prepreka za uspjeh. Uspješni ljudi su oni koji vjeruju u sebe i koji smjelo idu naprijed, ne obazirući se na one koji sumnjaju u našu sposobnost. Naš kvalitet prepoznat je od naših klijenata i dugogodišnjih partnera”.