Novosti

Uručena priznanja „Počasni građanin“ i Plakete ZDK


Na svečanoj sjednici Skupštine Ze-do kantona dodijeljeno je značajno priznanje ”Počasni građanin ZDK” dr. Feridu Muhiću, dok su dobitnici Plakete ZDK: Semir Osmanagić, Aldin Kajmaković, Sakib Mahmuljin, Amir Brka i Salih Jalimam – posthumno.

Primajući priznanje „Počasni građanin ZDK“, prof.dr. Muhić je istaknuo da mu je izuzetna čast što je njegov doprinos u razvoju Zeničko-dobojksog kantona prepoznat.

”Na ovaj događaj gledam kao na nešto veoma značajno za budućnost cijelog regiona i ovog dijela Evrope. Drago mi je da sam dobio ovo priznanje, koje je veoma teško opravdati. Hvala svima što su vidjeli moj doprinos”, rekao je Muhić.

Među dobitnicima Plakete ZDK za izuzetan doprinos u promociji Zeničko-dobojskog kantona je i prof.dr. Semir Osmanagić, istaknuti naučnik i biznismen, osnivač neprofitne i nevladine Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“, koji je 2005. godine otkrio drevni piramidalni kompleks u Visokom.

Istaknuvši da je veoma ponosan što mu je Skupština Ze-do kantona dodijelila ovo značajno priznanje, Osmanagić je dodao da je to ujedno priznanje svim zaposlenim u Fondaciji „Arheološki park Bosanska piramida Sunca“.

„Naša Fondacija ustrajava već 14 godina da od brenda bosanskih piramida napravi najaktivniju arheološku lokaciju u svijetu.Ovaj projekt je davno prevazišao arheološke okvire i postao multidisciplinarni naučni projekt. Mi smo od Visokog, koje prije 15 godna nije imalo niti jednog turistu, napravili atraktivnu turističku destinaciju koja godišnje privuče nekoliko desetina hiljada posjetilaca iz više od 160 zemalja svijeta. Sretan sam da BiH ne prepoznaju više samo kao zemlju rata i negativnih vijesti, već i kao zemlju piramida, arheologije i turizma. Dakle, mijenjamo čitav imidž BiH nabolje“, kazao je ovom prilikom Osmanagić.

(Piše: Irena Vasić-Dobrić)