Novosti

Mersch: Libra može ugroziti euro


Široko prihvatanje digitalne valute libra moglo bi ograničiti kontrolu Evropske centralne banke (ECB) nad eurom i ugroziti zajedničku evropsku valutu, saopćio je član Izvršnog odbora te monetarne institucije Yves Mersch.

Mersch je kazao da će mnogo toga zavisiti od toga koliko široko će biti prihvaćena libra, iza koje stoji američki gigant Facebook i njegovi partneri, te od toga da li će euro biti u njenoj rezervnoj korpici.

Digitalna valuta ne samo da može ugroziti kontrolu ECB-a nad eurom, već i uticati i na likvidnost banaka u eurozoni i, samim tim, prenos monetarne politike založene u Frankfurtu, ukoliko bi se smanjila potražnja za zajedničkom evropskom valutom, pa bi lako mogla izgubiti i trenutnu međunarodnu ulogu.

S obzirom da društvena mreža Facebook ima dvije milijarde korisnika širom svijeta, internetski gigant iz Silicijske doline mogao bi privući ogroman broj korisnika koji bi koristili libru za internetsku kupovinu, finansijske usluge i plaćanja.

“Iskreno se nadam da se ljudi u Evropi neće naći u iskušenju da okrenu leđa sigurnosti i ispravnosti uspostavljenih platnih rješenja i kanala i odazovu se pozivu Facebookove sirene, njegovim lažnim i izdajničkim obećanjima”, rekao je Mersch.

Da projekti poput libre izazivaju ozbiljnu regulatornu i sistemsku zabrinutost kao i šire probleme već u julu su upozorili ministri financija G7, sedam najrazvijenijih zemalja.

Saglasili su se da takve digitalne valute predstavljaju rizik za stabilnost međunarodnog monetarnog sistema i da nije dobro vrijeme za njihovu implementaciju.