Tema u fokusu

Hemofarm više od 90 posto proizvodnje izvozi u zemlje EU


Vrhunski kvalitet i dostupnost, prepoznatljive su karakteristike proizvoda kompanije „Hemofarm“ d.o.o. Banja Luka, koja drži lidersku poziciju na farmaceutskom tržištu u BiH i više od 90 posto svoje proizvodnje izvozi u zemlje EU, Zapadnog Balkana i Rusiju.

U modernim pogonima „Hemofarm“- ove fabrike lijekova u Banja Luci, jednoj od najsavremenijih u cijelom regionu, proizvede se više od milijardu tableta na godišnjem nivou.

Prema riječima Saše Uroševića, direktora „Hemofarm“ d.o.o. Banja Luka, poslovni imperativ kompanije je konstantno unapređenje portfolija novijim generacijama lijekova, koji su visokog kvaliteta i cjenovno dostupni.

„Ove godine na tržište BiH uvodimo dva nova veoma efikasna lijeka za terapiju jakog bola i antiagregacionu terapiju, koja na našem tržištu ranije nisu postojala. Na taj način pospješujemo veću terapijsku širinu i izbor u liječenju“, kaže Urošević.

Kompanija „Hemofarm“ d.o.o. Banjaluka osnovana je 1996. godine, a 2003. godine otvorena je fabrika lijekova u Banjaluci.

Od 2006. godine Hemofarm posluje u okviru Štada grupe, jednog od najvećih proizvođača generičkih lijekova i zdravstvenih proizvoda široke potrošnje, koji se izdaju bez recepta.

Štada svoje proizvode plasira u približno 120 zemalja i zapošljava oko 10.500 ljudi.

„Imamo značajnu pomoć Štade u razvoju portfolia, izgradnji kapaciteta i procesa kako bi bili još uspješniji. Zahvaljujući ovoj saradnji, ‘Hemofarm’ posjeduje najvažnije GMP certifikate, pa se lijekovi proizvedeni u našoj fabrici koriste u terapijama pacijenata širom Evropske Unije, Rusije i Zapadnog Balkana. Više od 90 posto svoje proizvodnje izvozimo u ove zemlje“, ističe Urošević.

„Hemofarm“ Banjaluka je od osnivanja, za vrlo kratko vrijeme prešao uspješan put do lidera na tržištu lijekova u BiH i sve ove godine predstavljaju postojanog partnera zdravstvenom sistemu i pacijentima.

„Postati lider i ostati lider znači agilnost, konstantno unapređenje, posvećenost i investicije. Mi konstantno uvodimo nove, savremenije terapije, koje su cjenovno dostupne našim građanima i naš portfolio raste“, dodaje Urošević.

Najznačajniji faktor uspjeha kompanije „Hemofarm“, kako navodi dalje Urošević, predstavljaju njihovi uposlenici.

„Samo ulaganje u mašine ne vrijedi mnogo, bez ulaganja u ono što je esencijalno u našoj kompaniji, a to su ljudi. Naša posvećenost ulaganju u tom smjeru ogleda se i u podatku o 835 provedenih edukacija u prošloj godini. Jer, ulaganje u znanje je sigurno ulaganje“, tvrdi Urošević.

Kompanija „Hemofarm“ ulaže znatna sredstva i u proizvodne pogone i bilježi stalni rast proizvodnje.

Samo u ovoj godini investirali su oko 4 miliona KM za nabavku najsavremenijih mašina u proizvodnji.

„Kompanija Štada prepoznala je naš proizvodni sajt kao veoma potencijalan za razvoj i investicije, tako da u narednom periodu očekujemo značajne investicije u pravcu dupliranja trenutnih kapaciteta. Uporedo sa ulaganjem u proizvodnju, ulažemo i u svijet oko nas. Oko  milion eura uložili smo u najsavremeniji prečistač otpadnih voda, koji osigurava konstantno prečišćavanje tehnološke otpadne vode“, rekao je Urošević.