Tema u fokusu

Europe Group – Gradnja Cineplexx-a imaće nemjerljiv značaj za razvoj BiH


Nakon što je u prošloj godini ostvarila rekordne poslovne rezultate, najveća i najuspiješnija bh. hotelska grupacija „Europe Group“ i u 2019. godini očekuje povećanje prihoda od najmanje 10 posto.

Prema riječima Berine Bajrović, izvršne direktorice hotela „Europe Group“d.d., kapitalni projekti koje su pokrenuli u 2019. godini garantuju povećanje popunjenosti ove grupacije na godišnjem nivou, kao i rast prihoda.

“U partnerstvu sa Upravom Cineplexxa iz Austrije i uz nesebičnu pomoć menadžmenta Sarajevo Film Festivala, hotelska grupacija ‘Europe’ je počela sa gradnjom poslovne zgrade povšine oko 5.000m2, neposredno uz hotel Holiday. Etabliranje Cineplexxa u glavnom gradu BiH, imat će nemjerljiv doprinos u kulturnom i ekonomskom smislu. Njegov društveni značaj će biti ogroman, jer će omogućiti i SFF-u još brži rast i razvoj u regionu i šire. Odmah po završetku ovog projekta, ići ćemo u realizaciju još dva projekta, koji će biti locirani u neposrednoj blizini hotela Holiday”, kaže Bajrović.

Kako navodi dalje Bajrović, “Europe Group” je u prošloj godini ostvarila prihod od 19 miliona KM, a u ovoj godini očekuju povećanje prihoda za najmanje 10 posto.

“BiH je posljednjih godina prepoznata kao zemlja sa velikim turističkim potencijalima što  pokazuje i stalni porast broja turista i to je razlog više, zbog čega očekujemo veću popunjenost i rast poslovanja u odnosu na 2018. godinu”, dodaje Bajrović.

“Europe Group” je domaća hotelska grupacija, koja posluje sa 5 hotela u centru Sarajeva: Hotel Europe, Holiday, Art, Astra, Astra Garni i zapošljava 300 uposlenika.

“Naše hotele povezuje raznolikost koja se ogleda u kategorizaciji i cijenama, a jasno ih odlikuje atraktivna lokacija i neupitan komfor, visoka razina personalizirane i profesionalne usluge. U hotelu ‘Europe’, još od vremena kada je sagrađen 1882., odsjedale su najvažnije ličnosti iz svijeta i simbol je hotelijerstva u Sarajevu, dok hotel ‘Holiday’ bilježi novu historiju BiH”, objašnjava Bajrović.

Najviše gostiju u “Europe Group” dolazi iz zemalja EU, SAD, Turske i arapskih zemalja.

Također, značajno se povećava i broj gostiju iz Kine i Indije.

“Moram napomenuti da kada su u pitanju ova tržišta, očekujemo pomoć od strane države i svih nivoa vlasti, jer su to tržišta koja moramo osvajati”, dodaje Bajrović.

Ključni faktori uspješnog poslovanja “Europe Group” koji doprinose da već godinama drže lidersku poziciju na bh. tržištu, kako navodi dalje Bajrović, su lokacija, profesionalna usluga i tradicija.

“Grupacija hotela ‘Europe’ smještena je u samom srcu Sarajeva.  Hotel ‘Europe’ je postavio visoke standarde u hotelijerstvu BiH, a kvalitet usluga nam je imperativ. Tradicija hotela ‘Europe’ duga je skoro 140 godina i jedinstvena je u jugoistočnoj Evropi, dok je Olimpijski hotel ‘Holiday’ , simbol novije historije grada Sarajeva i BiH. Ponosni smo na tradiciju naših hotela i to je jedan od ključnih faktora i razloga zašto smo bili i ostali lideri u hotelskoj industriji BiH”, tvrdi Bajrović.

Misija zaposlenih u “Europe Group” je da konstantno rade na podizanju kvaliteta njihovih usluga, te uspješano razvijaju kompaniju u regionu i šire.

“Obzirom da su promjene jedina konstanta, cilj nam je da se nosimo sa vremenom, pratimo trendove u hotelskom biznisu, ulazimo u nove investicije, stvaramo nove vrijednosti, te ispunjavamo očekivanja novih generacija turista”, ističe Bajrović.

Ova mlada žena sa izuzetno bogatim iskustvom i stručnošću u oblasti hotelskog menadžmenta, nakon završetka jednog od tri najprestižnija master univerziteta u svijetu- Glion Institute of Higher Education u Londonu i rada u najboljim hotelima u Londonu, Montreuxu i Dubaiu, vratila se u BiH i zaposlila u porodičnoj kompaniji.

“Investicija u moje obrazovanje i iskustvo su doprinijeli da sada na rukovodećoj poziciji u ‘Europe Group’ konfidentno i uspješno upravljam grupacijom od 5 hotela. Moć znanja, strast prema poslu, te istrajan rad su ključni elementi uspjeha bez obzira na spol”, rekla je Bajrović.

 

Piše: Irena Vasić-Dobrić