Novosti

Francuska spremna da ulaže u BiH i zemlje zapadnog Balkana


Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda razgovarao je danas sa ambasadorom Republike Francuske u BiH Guillaume Roussonom o mogućnostima ekonomske saradnje i potencijalnim investicijama.

Ambasador Rousson obavijestio je ministra Bevandu da su vlasti u Francuskoj usvojile strategiju za zapadni Balkan gdje važno mjesto zauzima saradnja s Bosnom i Hercegovinom i to u elektoenergetskom sektoru, izgradnji infrastrukture, ekološkim projektima, te javnom prijevozu.

Francuski ambasador uručio je ministru Bevandi nacrt sporazuma koji bi regulirao saradnju putem Francuske razvojne banke (AFD) koja raspolaže sa 10 milijardi eura i čije je regionalno sjedište u Beogradu odakle pokriva sve zemlje zapadnog Balkana.

Prema riječima Roussona sličan sporazum već je potpisan sa Vladom Srbije dok su ostale zemlje regiona u pripremnoj fazi potpisivanja te je naglasio da je prije nekoliko mjeseci ovaj nacrt sporazuma dostavljen ministru vanjskih poslova BiH Igoru Crnatku, a potom i ministru vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirku Šaroviću.

Ministar Bevanda ocijenio je da treba ozbiljno razmotriti ovakve projekte jer je to vrlo perspektivan i bitan vid saradnje između dvije zemlje koji može da unaprijedi ekonomske odnose i doprinese rastu stranih investicija u BiH, ali i da unaprijedi regionalnu saradnju.

Sagovornici su iskoristili današnji sastanak da razmijene mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH te je ocijenjeno da je nužno što prije formirati vlast jer je to način da se ubrzaju reforme i da se snažnije krene u proces europskih integracija.

Ministar Bevanda naglasio je da Ministarstvo finansija i trezora BiH redovno ispunjava svoje obveze iako je na snazi privremeno finansiranje jer budžet za ovu godinu nije usvojen u Paralamentarnoj skupštini BiH, a već je u pripremi budžet za 2020. godinu.