Tema u fokusu

Održivost i društvena odgovornost strateški poslovni prioriteti Coca-Cola HBC B-H Sarajevo


Studija o socio-ekonomskom utjecaju Coca-Cole u Bosni i Hercegovini u 2017. godini pokazala je kako kompanija svojim poslovanjem, direktno i indirektno, daje znatan doprinos ekonomiji Bosne i Hercegovine.

Ukupna vrijednost direktnog i indirektnog utjecaja Coca-Cole u obliku plata, poreza i dobiti u 2017. godini iznosila je 155 miliona KM, što je 0,5% BDP-a Bosne i Hercegovine. Coca-Cola u Bosni i Hercegovini direktno zapošljava 274 radnika, a ukupno podržava 4.000 radnih mjesta u svom lancu vrijednosti, što je 0,5% od ukupnog broja radnih mjesta u ekonomiji cijele Bosne i Hercegovine. Svaki postignuti uspjeh Coca-Cola nastoji podijeliti sa zajednicom u kojoj posluje i stoga je u periodu između 2015. i 2017. godine u projekte u zajednici uložila 379.000 KM.

Coca-Cola HBC B-H Sarajevo nagrađena je u kategoriji „Resursi i okoliš” u kategoriji velikih preduzeća

Kao jedan od pionira društveno odgovornog poslovanja, Coca-Cola primjenjuje održivost u svakom segmentu poslovanja, kako u svom proizvodnom procesu i pametnim upravljanjem prirodnim resursima, sirovinama, recikliranjem unutar sistema proizvodnje tako i kroz odgovornost prema zaposlenicima te ulaganjima u lokalnu zajednicu.

Zahvaljujući ovom pristupu, Coca-Coli HBC B-H Sarajevo je u aprilu, na 10. Sarajevo Business Forumu, dodijeljena Nagrada za društveni utjecaj (Social impact Award), a potom je u junu, u snažnoj konkurenciji izuzetnih projekata i kompanija, proglašena Liderom održivog poslovanja 2019, u kategoriji velikih preduzeća, u oblasti „Resursi i okoliš”.

Nagradu je dodijelio UNDP BiH u namjeri da prepozna i istakne kompanije koje rade izuzetne stvari uvođenjem i provođenjem mjera i aktivnosti za održivu budućnost i za postizanje Ciljeva održivog razvoja.

CCPM_Bihać 2019: Završnica Coca-Coline podrške mladima u Bihaću

Društvena odgovornost i održivo poslovanje ključni su elementi Coca-Coline poslovne kulture i na njima se zasnivaju sve odluke i dugoročna ulaganja. Coca-Cola HBC u Bosni i Hercegovini je uvela međunarodno priznate sisteme upravljanja kvalitetom, sigurnosti hrane, zaštite okoliša te zdravlja i zaštite na radu, a sve to je u skladu sa ciljem da sve punionice u sistemu Coca-Cole HBC imaju sve potrebne certifikate.

Usvojene su vodeće svjetske norme za upravljanje pojedinim područjima, praćenje rezultata u njima i izvještavanje o njima: mjere se emisije stakleničkih plinova a podaci se dostavljaju centralnom uredu Coca-Cole HBC u kojem se podaci unose u službeni sistem za obračun emisija CO2; mjere se vlastita ulaganja u zajednicu i o njima se izvještava u skladu s priznatom metodologijom koju potpisuje London Benchmarking Group.

Lideri održivog razvoja: Coca-Cola HBC B-H Sarajevo među liderima održivog razvoja na SDG Business Weeku u BiH

Praksa i projekti kroz koje Coca-Cola u BiH provodi svoje strateške ciljeve

Coca-Colina podrška mladima u BiH je program koji je kroz edukacije protekle tri godine, u razvoju praktičnih i primjenjivih znanja i vještina, obuhvatio i uključio već više od 1.500 mladih, a do kraja godine treba biti uključeno barem još njih 600.

Inicijativa Čist Vrbas jedan je od važnijih projekata za Coca-Colu HBC u Bosni i Hercegovini u koji se, kroz brojne aktivnosti čišćenja sliva i riječnog toka u slivu Vrbasa, u proteklih devet godina, uključilo više od 250.000 ljudi.

Coca-Cola je prva kompanija u BiH koja je odlučila izvještavati svoje aktere i javnost o studijama koje provode eksterne konsultantske kuće. Do sad su realizovane dvije studije o socio-ekonomskom utjecaju i Izvještaj o održivom poslovanju Coca-Cole u BiH.