Novosti

Coca-Cola HBC još jednom vodeći proizvođač pića u Evropi po rezultatima u održivom poslovanju


Prema Dow Jonesovom indeksu održivosti, vodećem svjetskom pokazatelju uspješnosti u održivom poslovanju, Coca-Cola HBC po svojim je rezultatima najuspješniji proizvođač pića u Evropi.

Šesti je put u sedam godina kompanija dospjela na vodeće mjesto u indeksu, a deveti se put zaredom svrstala među tri vodeća proizvođača pića u Evropi i svijetu.

Maksimalan broj bodova u 11 i pozitivni pomaci u još devet kategorija pridonijeli su ukupnom broju bodova, koji je iznosio 90 i prema kojem je kompanija dospjela na drugo mjesto u svijetu.

Osvrnuvši se na ovaj uspjeh, glavni je direktor kompanije Zoran Bogdanović izjavio: „Velika nam je čast i ponosni smo što smo još jednom dobili ovo priznanje zahvaljujući održivim praksama koje s punom predanošću njeguju naši zaposlenici i poslovni partneri. Svjesni smo, međutim, da je ovo samo jedan trenutak u vremenu. Posla uvijek ima i uvijek ima prostora za napredak. Upravo zato posvećujemo toliko pažnje kontinuitetu i dugoročnom ispunjenju svojih ciljeva u održivom poslovanju”.

Najzapaženiji rezultati u održivom poslovanju iz 2018. koji su pridonijeli ukupnom broju bodova

Dostigli su cilj koji ima naučno uporište – unutar svog lanca vrijednosti smanjili su ispuštanje ugljika 25% (u poređenju s 2010.) i to dvije godine ranije u odnosu na plan prema kojem su to trebali ostvariti do 2020. Drugim riječima, ispustili su 1,27 miliona tona ugljika manje.

Uključenost zaposlenika dostigla je 88%, što je iznad prosjeka koji su ostvarile kompanije uvrštene u indeks FTSE 100.

Na 37% rukovodećih mjesta trenutno su žene, a njihov je cilj da do 2025. godine to bude 50%.

Od ukupno 3,237 miliona eura utrošenih na dobavljače 98% otpada na lokalne dobavljače, što pokazuje da pridonose broju radnih mjesta i poslovanju drugih kompanija u državama u kojima posluju, a doprinos lokalnoj ekonomiji ostvarili su i s 328 miliona eura uplaćenih poreza.

U projekte namijenjene lokalnoj zajednici uložili su 7,9 miliona eura, a više od trećinu od toga čine ulaganja u jedan od  najvažnijih programa − program podrške mladima, kojem je cilj pomoći mladim ljudima u razvoju ličnih i poslovnih vještina i sposobnosti.

U punionicama su smanjili potrošnju vode u proizvodnom procesu 22% (u poređenju s 2010).

Za recikliranje su prikupili oko 45% od ukupne količine primarne ambalaže koju su plasirali na tržište.

Misija: održivo poslovanje

Objavili su ciljeve u održivom poslovanju za 2025. godinu, koji obuhvataju šest ključnih područja: smanjenje ispuštanja ugljika, potrošnju vode te zaštitu i očuvanje vodnog bogatstva,

„Svijet bez otpada”, snabdijevanje sastojcima, prehranu te ljude i lokalnu zajednicu.

Coca-Cola je zahvaljujući postignutim rezultatima u održivom poslovanju uvrštena i na druge ugledne ljestvice kao što su CDP-ova ljestvica utjecaja na klimatske promjene, MSCI-jeva ljestvica ESG u kojoj se ocjenjuje zaštita okoliša, društveni doprinos i upravljanje te indeks FTSE4Good.

Coca-Cola HBC B-H Sarajevo jedna je od najvećih kompanija u industriji bezalkoholnih pića u Bosni i Hercegovini, a ujedno je i ovlaštena punionica kompanije The Coca-Cola Company.

Coca-Cola HBC B-H Sarajevo jedina je tvrtka u državi koja proizvodi i distribuira Coca-Coline proizvode, među kojima je i Coca-Cola, koja se u Bosni i Hercegovini počela distribuirati 1969. godine.

Sjedište je kompanije u Sarajevu, gdje je smještena i punionica, a proizvodi se distribuiraju putem četiri distribucijska centra i skladišta.

Prodajna se ponuda tvrtke sastoji od vodećih robnih maraka Coca-Cole, Coca-Cole Zero, Fante i Spritea i robnih maraka pod licencom drugih kompanija.

Coca-Cola HBC B-H Sarajevo neprestano traži nove prilike kako bi proširila svoju prodajnu ponudu i tako omogućila potrošačima u Bosni i Hercegovini što veći izbor svojih proizvoda.

Tvrtka poduzima sve mjere u cilju osiguranja najviše kvalitete svojih proizvoda.

Snažan se naglasak stavlja i na održivi razvoj poslovanja, koji je usko povezan s održivim razvojem zajednica u kojima kompanija posluje.

Coca-Cola HBC B-H Sarajevo dio je Grupe Coca-Cola HBC koja posluje u 28 država i snabdijeva tržište od oko 595 miliona stanovnika.

Grupa je proglašena svjetskim predvodnikom u industriji pića u sklopu svjetskog i evropskog Dow-Jones indeksa održivog razvoja, a također je uvrštena i u indeks FTSE4Good.

Dionice Coca-Cole HBC uvrštene su u najviši razred Londonske burze, tzv. premiumlisting (LSE: CCH), a kotiraju i na Atenskoj burzi (ATHEX: EEE).