Novosti

VIVA Film Festival – U TCK održan okrugli stol ‘Industrija i zaštita okoliša’


U Tvornici cementa “Kakanj” (TCK) održan je okrugli stol o temi „Industrija i zaštita okoliša“, u okviru VIVA Film Festivala.

Umjetnici, filmski radnici, članovi nevladinih organizacija iz desetak država koji se bave temom zaštite okoliša razgovarali su s rukovodiocima te tvornice o načinima na kojima taj kakanjski kolektiv radi na zaštiti okoliša.

Direktor Festivala Ratko Orozović, ukazao je na važnost podrške koju TCK pruža kulturnim dešavanjima u Kaknju i kako je ta kompanija primjer društveno odgovornog poslovanja.

“Svake godine učesnici festivala iz cijelog svijeta dođu u obilazak Tvornice. Na ovaj način želimo da pokažemo da ovo nije samo fabrika nego mali park prirode. To je ono zbog čega smo se odlučili da radimo sa TCK, jer je ova kompanija lider održivog razvoja u BiH”, kazao je Orozović.

Ovogodišnji, 5.VIVA Film Festival kratkog i dokumentarnog filma, koji Tvornica cementa Kakanj podržava, održava se od 18. do 22. septembra u 17 gradova BiH pod motom „Jedan festival – Svi gradovi!“.

Umjetnici i aktivisti iz 85 država svijeta, sa 127 filmova takmiče se u četiri kategorije, uključujući i kategoriju ekologije/zaštite okoliša.