Tema u fokusu

Agencija Inkasso: Pravno zastupanje bez skrivenih troškova


Na tržištu u Bosni i Hercegovini, koje je inače opterećeno dužničko-povjerilačkim odnosima i gdje su međusobna potraživanja između pravnih lica gotovo pa pravilo, agencije za upravljanje potraživanjima su neminovnost.

Za uspješno poslovanje jedne ovakve agencije potrebni su stručni i iskusni zaposlenici, praćenje sudske prakse, kao i efikasno softversko rješenje koje će osigurati brzo i učinkovito upravljanje velikim brojem predmeta.

Agencija Inkasso već 18 godina posreduje u naplati potraživanja kako za pravna lica u BiH tako i za strane firme koje imaju potraživanja od domaćih pravnih lica.

Kroz dugogodišnji rad prepoznali su potrebu kod klijenta za jednom sveobuhvatnom uslugom koja će na jednom mjestu obuhvatiti najvažnije segmente kad je u pitanju posredovanje i upravljanje potraživanjima.

Tako je nastala usluga „Paušal pravne službe” koja je namijenjena privrednim društvima, bez obzira na to u kojoj djelatnosti i kategoriji posluju.

Usluga ove pravne službe osmišljena je da privrednicima pruži podršku ne samo kod pokretanja sudskih postupaka već i kod procjene pravnog rizika, praćenja otvaranja aktuelnih stečajnih i likvidacionih postupaka, pravne pomoći pri javnim nabavkama, pokretanju izvršnih postupaka na osnovu vjerodostojnih isprava i aktiviranju/protestiranju mjenica.

„U slučaju pokretanja sudskih postupaka klijente zastupamo posredstvom partnerskih advokatskih kancelarija bez plaćanja advokatskih troškova. Cilj jedne ovakve saradnje jeste da sa našim klijentima podijelimo rizik, odnosno zajedno se borimo za što brže i efikasnije rješavanje sudskog postupka, naravno, onoliko koliko je moguće uzimajući u obzir dinamiku rada pojedinih sudova“, kažu u Inkassu.

Prilikom preuzimanja predmeta klijentu se jasno predočava koje troškove za vođenje postupka može očekivati, jer to i sami klijenti najčešće pitaju.

U svakom postupku postoje obavezne sudske takse (taksa na tužbu, taksa na presudu i taksa na izvršenje) te drugi troškovi koji zavise od složenosti predmeta (npr. predujam za vještačenje, naknade za provjeru imovine tuženog, naknade za rad sudskog izvršioca…).

Na ove troškove agencija, naravno, ne može utjecati s obzirom na to da su propisane zakonima i drugim podzakonskim aktima te je klijent dužan da ih snosi bez obzira na to da li postupak vodi sam putem svojih zaposlenika ili angažovanjem advokata ili agencije.

Treba napomenuti da svi ovi troškovi budu refundirani, odnosno dosuđeni u konačnici tužitelju.

Kad privrednici imaju potpisan ugovor za korištenje jedne ovakve usluge najčešće se brzo i lako odlučuju i za pokretanje postupaka naplate i reaguju na vrijeme, što je za svaki postupak u posredovanju u naplati ključno.

Ono što je krajnji cilj i svrha pružanja ovakve usluge jeste da se spriječe problemi u vezi sa naplatom potraživanja upravo kroz primjenu iskustava koje agencija prikuplja kroz saradnju sa pravnim licima različitih profila.

„Farmis d. o. o. je već godinama korisnik usluge ‘Paušal pravne službe’. Za navedenu uslugu odlučili smo se jer smo shvatili da korištenjem ove usluge na najjednostavniji i najpraktičniji način imamo rješenje za posredovanje u naplati. Ono što nam je najbitnije jeste da agencija dijeli rizik sa nama i da mi na ovaj način štedimo interne resurse, odnosno vrijeme naših zaposlenika, posebno uzimajući u obzir to da imamo predmete pred sudovima koji su izvan našeg sjedišta”, rekao je Sabahudin Plakalo iz sarajevske kompanije Farmis.

Kako bi prenijeli znanja stečena godinama tokom rada u naplati, Inkasso je osnovao i agenciju za naplatu u Podgorici, gdje je implementiran sličan sistem koji je, naravno, morao biti prilagođen tržištu Crne Gore, koje se od našeg razlikuje i po obimu i po zakonskim rješenjima.