Novosti

EU i Vijeće Evrope nastavljaju da podržavaju reforme na zapadnom Balkanu i Turskoj


Evropska unija i Vijeće Evrope će nastaviti da podržavaju reforme iz oblasti ljudskih prava, demokratije i vladavine prava u regionu zapadnog Balkana i Turske.

Nastavak zajedničkog programa Horizontal Facility za zapadni Balkan i Tursku, biće najavljen tokom regionalne konferencije koja se održava 9. oktobra u Skoplju.

Druga faza ovog programa, vrijedna 41 milion eura, trajaće do 2022. godine i obuhvatiće šire teme, uključujući, po prvi put, temu slobode izražavanja i slobode medija.

Čitav program će biti fokusiran na četiri teme: provođenje pravde, suzbijanje korupcije, privrednog i organizovanog kriminala, sprečavanje diskriminacije i zaštitu prava osjetljivih grupa, kao i slobodu medija.

Nastavak programa biće nadogradnja na rezultate prve faze programa koja je provedena od 2016. do 2019. godine.

U tom periodu kroz Horizontal Facility su zabilježeni značajni rezultati – poboljšan je zatvorski sistem i prava osuđenika, izgrađena su tolerantnija školska okruženja i ojačani antikoruptivni zakoni i mjere.

Takođe, ovaj program je podržao efikasnost pravosudnih Sistema korisnica i omogućio više jednakih mogućnosti za pripadnike
i pripadnice osjetljivih grupa.

U naredne tri godine, ovaj program će se baviti ostalim izazovima u pomenute četiri oblasti, kroz fleksibilan mehanizam koji omogućava institucijama korisnicima da postupaju u skladu sa preporukama savjetodavnih i nadzornih tijela Vijeća Evrope.

Naročito važna će biti razmjena iskustava i uspješnih praksi za prevazilaženje izazova zajedničkih za sve aktere na zapadnom Balkanu i za Tursku.