Novosti

Bh. poljoprivreda: Posjedi mali, gazdinstva neopremljena


U organizaciji Federalnog zavoda za programiranje razvoja, institucije koja je ključni koordinator procesa razvojnog planiranja u Federaciji BiH ovih dana održavaju se radionice vezane za izradu Strategije razvoja Federacije BiH 2012 – 2027.

Pored Vlade Federacije, podrška procesu izrade Strategije razvoja pružena je u okviru Projekta integriranog lokalnog razvoja, zajedničkog projekta Vlade Švicarske i UNDP-a.

Na jednoj radionica diskutovalo i o radnom dokumentu koji prikazuje stanje u Federaciji BiH u oblastima poljoprivrede i proizvodnje hrane, zatim ruralnog razvoja i turizma.

Kako je poslije radionice objavljeno na internetskoj stanici Zavoda, osnovni problem poljoprivrednog sektora FBiH je njegova nekonkuretnost na domaćem i  stranom tržištu, a uzrok je niska produktivnost po jedinici proizvodnje.

Niska produktivnost poljoprivrede je posljedica malih, isparcelisanih posjeda koji onemogućavaju jasniju specijalizaciju, prvenstveno u biljnoj proizvodnji, zatim slabe tehničko tehnološke opremljenosti gazdinstava, odnosno zavisnosti proizvodnje od vremenskih prilika, te nedovoljnog znanja o novim savremenim sortimentima i tehnologijama proizvodnje.

Pomaci u smislu unapređenja produktivnosti su primjetni, međutim taj proces je veoma spor.

Poljoprivreda je osnovna, ali ne i jedina raspoloživa moguća aktivnost stanovnika ruralnih područja. Značajan uticaj ima i šumarstvo, kao i sve osjetnija uloga turizma na ovim prostorima. Planinska područja idealna su za provođenje zimskih sportskih aktivnosti, ali i ljetnih aktivnosti poput biciklizma, šetnje,penjanja po stijenama, paraglidinga itd. Tu su također tradicionalni običaji, zanati, kao i raznovrsna gastro ponuda. Uz sve to imamo i bogatu kulturno historijsku baštinu, zaključuju iz Zavoda.

Dalje se dodaje kako je turizam kao grana privrede postala posljednih godina značajna karika za mogućnost ubrzanog razvoja.

Prema podacima iz 2017. godine, direktni doprinos turizma u BDP-u je iznosio 350 miliona eura (2,3% ukupnog BDP-a), a predviđa se porast od 5,6% godišnje u razdoblju od 2017 – 2027.

U 2016. godini turizam je direktno podržavao 22.000 radnih mjesta, a očekuje se zapošljavanje 30.000 ljudi, direktno i indirektno, do 2027. godine.

Nakon što budu održane radionice, tokom kojih će biti razrađene analize stanja u ključnim oblastima društveno-ekonomskog života Federacija BiH, odnosno predložena razvojna rješenja, slijedi organizacija bloka radionica tokom kojih će se definisati vizija Strategije razvoja Federacije BiH 2021 – 2027., strateški ciljevi i okvirni prioriteti.

(Piše: Benamin TURKOVIĆ)