Novosti

Evropska unija bi mogla uvesti strožu regulativu kriptovaluta


Komesar Evropske komisije za finansije i nekadašnji premijer Letonije Valdis Dombrovskis, odabran je da funkciju potpredsjednika Evropske komisije (EK) obavlja u narednih pet godina, što bi Evropski parlament trebalo da potvrdi narednog mjeseca.

Tako će on postati prvi ‘finansijaš” Evropske unije pa se njegove riječi prilikom saslušanja za novu funkciju prate s velikom pažnjom.

On je govorio o kriptovalutama i njihovoj mogućoj strožoj regulaciji unutar EU.

U proteklih pet godina taj političar se nije bavio tim pitanjem i odbijao je da uvodi dodatnu regulativu koja bi uvela nadzor nad tržište kriptovaluta, ali sada je očigledno promijenio mišljenje.

Prema njegovim riječima, sve kriptovalute, počevši s Facebookovom najavljenom Librom, trebalo bi u budućnosti da budu zahvaćene novom legislativom.

“Evropa treba zajednički pristup kripto-imovini poput Libre. Namjeravam da predložim nova zakonodavna rješenja u vezi toga”, rekao je Dombrovskis tokom svog saslušanja.

On je kazao da je zadatak EU kad je riječ o regulisanju kriptovaluta bavljenje pitanjima kao što su nelojalna konkurencija i kibernetička sigurnost, te spriječiti prijetnje finansijskoj stabilnosti i pranje novca kroz virtuelne valute.

Ta izjava možda je motivisana nedavnim istupima ministara finansija Njemačke i Francuske koji su se založili za strogu regulaciju paralelnog finansijskog sistema kakav Facebook planira lansirati, pa čak i zabranu Libre u obliku u kojem je najavljena.

Facebookovi globalni planovi za pokretanje sasvim drugačijeg i nezavisnog sistema za digitalna plaćanja tako bi mogli dovesti u pitanje trenutne stavove evropskih političara o cijelom tržištu kriptovaluta.

“Libra sa sobom nosi rizike za finansijsku stabilnost jer bi u isto vrijeme postala dostupna milionima ljudi, odnosno svim korisnicima Facebooka širom Evrope”, smatra Dombrovskis.