Novosti

MMF: Trgovinski rat koštaće svijet 700 milijardi dolara


Trgovinski sukobi bi mogli da smanje globalni bruto domaći proizvod za oko 700 milijardi USD do naredne godine, kazala je nova direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva i poručila zavađenim zemljama da zaborave svoje nesuglasice.

Ona ih je pozvala da pripreme jedinstven odgovor na najozbiljniju prijetnju globalnoj ekonomiji još od vremena finansijske krize koja se dogodila prije jedne decenije.

U prvom zvaničnom obraćanju otkako je postala direktorka MMF-a, Georgieva je kazala da je svijet suočen sa sinhronizovanim usporavanjem rasta, zbog čega je neophodan sinhronizovani odgovor.

Georgieva je, uoči godišnjeg zasijedanja MMF-a u Washingtonu naredne sedmice, rekla da ekonomisti Fonda očekuju sporiji rast u gotovo 90 odsto zemalja svijeta u ovoj godini.

“Dok raste potreba za međunarodnom saradnjom, volja za uključivanjem u tu saradnju je sve manja”, ocijenila je Georgieva.

Ona je rekla da je pribjegavanje centralnih banaka niskim kamatnim stopama, u nastojanju da se podstakne privredna aktivnost, dovelo do nagomilavanja korporativnog duga, zbog čega postoji rizik od neizmirivanja duga u visini od 19 biliona USD u slučaju velike ekonomske krize.

“Globalna ekonomija je sada suočena sa sinhronizovanim usporavanjem. Ovo sveobuhvatno usporavanje znači da će rast ove godine pasti na najnižu stopu od početka decenije. Naredne sedmice ćemo objaviti prognoze za svjetsku ekonomiju koje će sadržati naniže revidirane projekcije za ovu i narednu godinu”, poručila je Georgieva.

Globalne perspektive su, prema njenim riječima, pomračene zbog niza problema poput trgovinskih sporova, geopolitičkih tenzija i Brexita.

Ona je kazala da je globalna trgovina gotovo došla do zastoja i da svi gube u trgovinskom ratu, aludirajući na spor Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine.