Novosti

Dodik-Ponomarev: Intenzivirati saradnju u oblasti poljoprivrede i u industriji


Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je u Banjoj Luci sa delegacijom Bjelorusije, koju je predvodio ambasador Bjelorusije za BiH sa sjedištem u Budimpešti Aleksandr Ponomarev, kojem je iskazao zadovoljstvo činjenicom da je započela realizacija svih segmenata koje su prilikom njegove posjete Bjelorusiji iz juna mjeseca dogovorili on i predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko.

Dodik i Ponomarev su se usaglasili da je u narednom periodu potrebno intenzivirati saradnju u oblastima poljoprivrede i industrijske proizvodnje, kao i da je potrebno dodatno ojačati kulturnu i sportsku saradnju.

Ponomarev je također upoznao Dodika sa situacijom u Bjelorusiji i regiji, kao i s okolnostima u vezi s bjeloruskim posredovanjem u razgovorima između Ukrajine i Ruske Federacije.

Delegaciju Bjelorusije su, osim ambasadora Bjelorusije za BiH sa sjedištem u Budimpešti, činili i Aleksej Smirnov, savjetnik za ekonomska pitanja u Ambasadi Bjelorusije u Budimpešti, Dragoljub Švonja, direktor kompanije „Agropanonka“, generalnog zastupnika poduzeća „Minsk Tractor Works“, Pavel Dragun, direktor marketinga poduzeća „Bobryiskagrom“ i Milorad Šmitran, direktor poduzeća „Rijekatank“ i predstavnik kompanije „Belkommunmash“.

Sastanku su prisustvovali i šef Predstavništva Republike Srpske u Ruskoj Federaciji Duško Perović, predsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić, predsjednik područne Privredne komore Banja Luka Goran Račić, kao i predstavnik Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske Goran Bursać.