Novosti

Samsung Display planira ulaganja od 11 milijardi dolara u modernizaciju i istraživanje


Južnokorejski Samsung Display najavio je 13,1 bilion vona (KRW), odnosno 11 milijardi USD ulaganja u postrojenja i istraživanje kako bi modernizovao proizvodnju i pronašao rješenje za prekomjerno snabdijevanje, povezano sa slabom potražnjom za pametnim telefonima i televizorima.

Samsung Display, odjeljenje Samsung Electronicsa, namjerava da do 2025. potroši deset biliona KRW, odnosno 8,4 milijarde USD, na postrojenja, a ostatak na istraživanje i razvoj za proizvodnju naprednijih ekrana.

Najava investicija vremenski se poklopila s problemima južnokorejskih proizvođača ekrana zbog sporije potražnje za ekranima za televizore i pametne telefone, baziranim na tehnologiji tečnih kristala (LCD).

Dodatno ih tišti i sve žešća kineska konkurencija i prelaz glavnih klijenata na ekrane sa diodama koje emituju organsko svjetlo (OLED).

“Samsung Displayevo ulaganje biće usmjereno u prenamjenu jedne od linija za proizvodnju LCD zaslona u postrojenje za masovnu proizvodnju naprednijih ekrana baziranih na tehnologiji kvantne tačke”, navodi se u saopštenju.

Iz južnokorejske kompanije saopćili su da su prošlog mjeseca obustavili rad LCD proizvodne linije.

Kompanija ima šest proizvodnih linija za ekrane, uključujući i jednu za LCD ekrane u Kini.

„Naša kompanija planira da prevlada veliku krizu u sektoru ekrana aktivnim ulaganjem”, poručili su iz kompanije.

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in i potpredsjednik Samsung Electronicsa Jay Y. Lee u četvrtak su prisustvovali ceremoniji potpisivanja predloženog ulaganja u Samsung Displayevoj fabrici u južnokorejskom gradu Asanu.

“Proizvodnja novih ekrana baziranih na tehnologiji kvantne tačke trebalo bi da počne 2021. godine s mjesečnim kapacitetom od 30 hiljada ekrana”, zaključuje se u saopćenju.