Novosti

Amerika bi mogla da postane kupac ukrajinskog gasa


Sjedinjene Američke Države (SAD) bi u budućnosti mogle da postanu kupac ukrajinskog gasa, rekao je generalni direktor ruske kompanije Nafta-Gas Islam Nazarliev.

Nazarijev je kazao da je, da bi se to desilo, potrebno ulaganje velikih sredstava u razvoj sektora za eksploataciju tog energenta.

Ministar energetike SAD-a Rick Perry, je prošle sedmice na svom nalogu na Twitteru saopćio da će Ukrajina u budućnosti moći da isporučuje susjedima sopstveni gas.

Prema njegovom mišljenju, to je moguće zahvaljujući proširivanju mreže međunarodnih gasovoda.

“Ako SAD imaju svoje interese u vezi s jačanjem ukrajinske ekonomije kroz značajno investiranje u sektor dobijanja prirodnog gasa, onda to može da se ostvari, ali ne u kratkom roku”, smatra Nazarliev.

Prema njegovim riječima, za pretvaranje Ukrajine u velikog igrača na gasnom tržištu neophodno je više ulaganja u izgradnju gasovoda, kao i izgradnja i proširenje preduzeća za eksploataciju gasa.

“SAD mogu da budu potrošači ukrajinskog gasa, jer je njihova potražnja veća od 775 kubnih metara gasa”, rekao je Nazarliev.

Prema njegovom mišljenju, gas od Ukrajine teoretski bi mogle da kupuju i Indija, Azerbejdžan i Češka

Dobijanje gasa u Ukrajini prošle godine poraslo je 2,4 odsto, odnosno na 21 milijardu kubnih metara.

U obnovljenoj energetskoj strategiji te zemlje planirano je povećanje proizvodnje gasa na 35 milijardi kubnih metara godišnje do 2035. godine.