Tema u fokusu

Direktor Eurofarm Centra Kenan Kekić: U trogodišnjem planu je otvaranje 14 novih poliklinika


Eurofarm Centar je najveća privatna zdravstvena ustanova koja se bavi primarnom i specijalističko konsultativnom zdravstvenom djelatnošću. Sredinom augusta otvorili su najmoderniji radiološki centar u sklopu Poliklinike Unitic, početkom septembra Polikliniku Tuzla, a krajem oktobra planiraju otvoriti Polikliniku Bugojno.

Ovo je samo plan za 2019. godinu, u koju su ušli vrlo ambiciozno, o čemu je više rekao u intervjuu za Poslovne novine Kenan Kekić, direktor Eurofarm Centra.

Kakvi su bili Vaši prvi utisci nakon dolaska na čelo ove ustanove, te sa kakvim ste planovima ušli u 2019. godinu?

“Eurofarm Centar je najveća i vodeća privatna zdravstvena ustanova koja trenutno zapošljava oko 130 zdravstvenih profesionalaca koji na dnevnom nivou pruže zdravstvenu uslugu za preko 400 pacijenata, na šest lokacija u našoj zemlji. Pored navedenog, Eurofarm Centar posluje i u sastavu ASA grupacije, te smo dio vrlo uspješnog bosanskohercegovačkog poduzetnog koncerna. Moj prvi utisak nakon dolaska na čelo ove ustanove su bile pune čekaonice, relativno star kadar i ogroman prostor za širenje poslovanja. Privatno zdravstvo ima veliki trend rasta u svim zemljama regiona jer pacijenti traže kvalitetnu, savremenu i brzu uslugu, a upravo to je prostor za naš daljnji razvoj.”

Da li je u planu širenje mreže Eurofarm ustanova?

“Sredinom augusta otvoren je najmoderniji radiološki centar u sklopu Poliklinike Unitic, početkom septembra Poliklinika Tuzla, a krajem oktobra otvaramo Polikliniku Bugojno. Ovo je samo plan za 2019. godinu, u koju smo ušli vrlo ambiciozno i za željom da odgovorimo na potrebe naših pacijenata. U sklopu našeg trogodišnjeg plana je otvaranje još 14 novih poliklinika, te je naš dugoročni cilj pojaviti se u svakom gradu većem od 30.000 stanovnika u BiH. Zahvaljujući implementiranom informacionom sistemu jednostavnije je voditi i koordinirati kompletno poslovanje i mi zaista funkcionišemo kao jedan sistem, bez obzira na različite lokacije poslovanja.”

Da li se Eurofarm Centar suočava sa problemom odlaska i zadržavanja stručnog medicinskog kadra?

“Poznato je da Eurofarm Centar ima neke od najboljih medicinskih stručnjaka u našoj zemlji. U našoj ustanovi rade poznati i cijenjeni ljekari, akademici, profesori i docenti. Uspjeli smo pokriti gotovo sve medicinske djelatnosti, od opće medicine do opće hirurgije. Čini mi se da su sve pozitivne promjene unutar Eurofarm Centra u proteklom periodu utjecale i na naš kadar i status kao poslodavca, te je danas lakše pronaći i zadržati kvalitetan medicinski kadar. Da parafraziram Šantića: ‘Sunce tuđeg neba ne grije kao ovo naše’. Mislim da se i ovdje, u BiH, može više nego pristojno zaraditi, dodatno educirati i biti cijenjen u društvu i zajednici. Zašto ići ako je radno okruženje motivirajuće, prijatno i fokusirano na pacijenta, ako su primanja adekvatna učinku i ako ste okruženi ljudima koji govore vaš jezik.”

Prošle godine ste predstavili revolucionarnu metodu u dijagnostici srčanih oboljenja, HyperQ metodu, a u 2019. godini ste na tržište BiH doveli i najsavremeniji CT uređaj u regionu. O kakvim inovacijama je riječ?

“Puštanje u rad CT uređaja Canon Aquilion One je definitivno bio naš najinteresantniji projekt u 2019. godini. Zaista je bilo izazovno dogovoriti isporuku, pripremiti prostor za instalaciju i, što je najvažnije, obučiti kadar za rad na ovom uređaju. Prema riječima dobavljača, kompanije MedIT, ovo je najsavremeniji uređaj u regionu. Sa veoma kratkim vremenom snimanja, 85% manje zračenja, mogućnosti 3D projekcije snimanih organa, uređaj predstavlja prvi izbor za sve one kojima je potrebno CT snimanje i ne samo snimanje nego i adekvatna ljekarska podrška u smislu uspostavljanja dijagnoze i prijedlogu personalizirane terapije. Što te tiče HyperQ metode, riječ je o metodi koja iz klasično snimljenog EKG signala izvlači vrijedne kliničke informacije koje mogu spasiti život i na vrijeme otkriti pojavu teških srčanih oboljenja. Metoda je bezbolna, traje nekoliko minuta, a ljekarima dijagnostičarima omogućava u kratkom vremenskom intervalu do sada nevidljive informacije o stanju srca.”

Po čemu je Eurofarm Centar drugačiji od konkurencije? Koliko u budućnosti planirate ulagati u unapređenje usluge?

“Odgovor na ovo pitanje je vrlo jednostavan. U fokusu našeg rada je Hipokratova zakletva, snagu nam daje pripadnost ASA grupaciji, a mladi menadžment inovativne prijedloge za unapređenje poslovanja koji neće stati. Sve navedeno čini dobitnu kombinaciju i zaista uživam radeći posao koji mi je dodijeljen.”

Kakva je pozicija i perspektiva privatnog zdravstva u Bosni i Hercegovini s obzirom na najavu brojnih reformi?

“Sigurno će u budućnosti doći do integracije privatnog i javnog zdravstvenog sektora. Pravo pacijenta je da bira ljekara, bez obzira kojem sektoru pripada. Sam naziv privatna zdravstvena ustanova je pomalo rogobatan, jer takva ustanova postoji zbog javnosti, pacijenata, a ne zbog privatnika. Slična integracija se desila u farmaceutskom sektoru prije nekoliko godina, te vjerujem da će se isto desiti i u zdravstvenom. Naravno, i dalje će postojati javni zdravstveni sektor, koji ima svoje jako bitno mjesto u svakom društvu. Isti će proći kroz velike, prijeko potrebne reforme i biti značajno produktivniji.”

Ko je izvršni direktor Eurofarm Centra Kenan Kekić, recite nam nešto više o vašem poslovnom putu?

“Svoj poslovni put dijelim na period studiranja i nakon toga. U toku studija sam radio mnoge poslove, od različitih prodajnih aktivnosti do konobarenja, i tada sam zapravo naučio vrijednost novca. Završetkom Stomatološkog fakulteta zapošljavam se u jednoj njemačkoj farmaceutskoj kući, a uporedo s tim otvaram i privatnu stomatološku ordinaciju. Nakon toga prelazim u najveću bosanskohercegovačku farmaceutsku kompaniju Bosnalijek, gdje sam imao prilike jako puno naučiti i evoluirati u poslovnom smislu. U Eurofarm Centru sam od kraja 2018. godine. Do sada sam obavljao različite menadžerske pozicije, ali kao preduslov tome sam imao iskustvo u prodaji. Moje mišljenje je da je poznavanje prodaje osnova za bilo kakvu menadžersku nadogradnju. Kroz različite kompanije sam radio i sa različitim menadžerima, od onih klasičnih boss tipova do pravih lidera od kojih možete puno naučiti. Sreća je da sam se sa ovim klasičnim menadžerima susretao samo na početku moje profesionalne karijere. Završio sam brojne edukacije, u tome zaista uživam, ali presudna odluka mi je bila upisivanje Executive MBA programa na Cotrugli Business Schoolu 2017. godine koji sam nedavno završio. Smatram da mi je dan neispunjen ako nisam pročitao ili čuo nešto što će mi bar malo promijeniti pogled na posao i izbaciti me iz zone komfora u koju svi, brže ili sporije, upadamo.”