Novosti

Svjetski dan standarda 2019: Standardi za videotehnologiju povezuju svijet


Svake godine 14. oktobra članice Međunarodne organizacije za standardizaciju ISO, Međunarodne komisije za elektrotehniku IEC, Međunarodnog saveza za telekomunikacije ITU proslavljaju Svjetski dan standarda, kao način odavanja priznanja hiljadama eksperata širom svijeta za zajednički napor uložen u proces donošenja dobrovoljnih tehničkih sporazuma koji se objavljuju kao međunarodni standardi.

Za obilježavanje Svjetskog dana standarda izabran je 14. oktobar jer su na taj dan 1946. godine u Londonu predstavnici 25 različitih zemalja svijeta odlučili da formiraju novu međunarodnu organizaciju sa ciljem olakšavanja i unapređivanja procesa standardizacije na globalnom nivou.

Međunarodna organizacija za standardizaciju ISO je osnovana naredne godine, a 14. oktobar se kao Svjetski dan standarda obilježava od 1970. godine.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana standarda jesu standardi iz oblasti videotehnologija.

Napredak u razvoju video-tehnologije promijenio je čitav naš svijet, unaprijedio industriju zabave, povezao prijatelje i porodice širom svijeta, obogatio našu komunikaciju i omogućio nam da uveliko poboljšamo medicinsku njegu i obrazovanje.

Posljednjih decenija inovacije su dovele do ogromnog napretka u kvalitetu videa.

Video je sada dostupan svima i omogućava ljudima širom svijeta da podijele svoja životna iskustva u vidu živopisnih, pokretnih slika.

Dobici nastali zahvaljujući napretku i pristupačnosti videa zasnovani su na međunarodnim standardima.

Institut za standardizaciju Bosne i Hercegovine je nadležan za pripremanje, donošenje i objavljivanje bosanksohercegovačkih BAS standarda.

Institut je punopravni član Međunarodne organizacije za standardizaciju ISO, Evropskog instituta za standardizaciju u oblasti telekomunikacija ETSI, a pridruženi je član: Međunarodne komisije za elektrotehniku IEC, Evropskog komiteta za standardizaciju u oblasti elektrotehnike CENELEC i Evropskog komiteta za standardizaciju CEN.

Institut je putem svojih stručnih tijela (tehničkih komiteta, radnih grupa) u sistem bosanskohercegovačke standardizacije preuzeo više od 35500 evropskih i međunarodnih standarda.

“Naš cilj je da ukazujemo na značaj rješenja koja standardi nude proizvođačima, projektantima, pružaocima usluga, te da u standarizacijski proces uključimo što je moguće veći broj najboljih eksperata iz cijele Bosne i Hercegovine”, poručili su iz Instituta.