Tema u fokusu

Xella BH izvezla 40 posto ukupne proizvodnje u Hrvatsku za šest mjeseci 2019.


Jedna od najsavremenijih fabrika porobetona u svijetu nalazi se u Tuzli, a riječ je o Xella BH d. o. o. koja je u prvih šest mjeseci 2019. godine ostvarila značajan rast izvoza svojih proizvoda u Hrvatsku, koji je na nivou od 40 posto ukupne proizvodnje.

Rast izvoza je najizraženiji u segmentu YTONG blokova, najsavremenijeg građevinskog materijala za zidanje, kao i izolacionih mineralnih ploča Multipor.

Direktnim ulaganjem grupacije Xella International iz Njemačke, 2008. godine nastala je kompanija Xella BH, s ciljem akvizicije tuzlanske kompanije Siporex.

Tada su modernizirali proizvodne pogone i započeli distribuciju YTONG sistema gradnje na teritoriji BiH i Hrvatske.

Inače, YTONG je njemački građevinski brend, ali materijal vodi porijeklo iz Švedske i nastao je početkom prošlog stoljeća u švedskom gradu Yxhult.

Stoga naziv YTONG predstavlja kombinaciju prvog slova Y od grada Yxhult i švedske riječi za beton – betonga.

Prema riječima Emira Kadrića, direktora Xelle BH, tehnologija ove kompanije u proizvodnji YTONG blokova istovjetna je onoj u Njemačkoj.

„Sve se radi prema najvišem evropskom standardu i nema nikakve razlike u proizvodnji za bh. i zapadno tržište. Time su svjetski standardi donijeti u BiH, što je veliki dobitak kako za našu kompaniju tako i za bh. i tržište regiona“, kaže Kadrić.

Napravili su veliki iskorak u razvoju YTONG blokova kada su u pitanju nosivost, termoizolaciona svojstava i otpornosti na požar.

„YTONG blokovi su najbolje rješenje u građevinarstvu, jer omogućavaju 2,5 puta bržu gradnju od klasičnih elemenata, kao i veću neto kvadraturu gotovog objekta, s obzirom na to da su blokovi većih dimenzija i precizniji u odnosu na klasične. Osim toga, postižu se vrhunska termoizolaciona svojstva objekta, kao preduslov energetski efikasne gradnje“, objašnjava Kadrić.

Zahvaljujući odličnim termoizolacionim svojstvima YTONG blokova, troškovi za grijanje i hlađenje objekta manji su, u prosjeku, 30 posto mjesečno.

Osim ekonomske uštede, bitan je i ekološki aspekt, jer objekti građeni YTONG materijalom, zahvaljujući prirodnom sastavu i poroznosti, imaju zdravu i ugodnu mikroklimu za boravak brojnih generacija korisnika.

„Osnovna filozofija Xelle BH je briga o zdravom životnom i radnom prostoru, kao i o očuvanju okoline. Proizvodnja naših materijala je neškodljiva za prirodu, upotrebljavamo samo prirodne sirovine, a s novim proizvodnim tehnologijama znatno smanjujemo upotrebu energetskih resursa. Xella proizvodi su održivi i u svojoj proizvodnji i u primjeni te su već dobili brojne međunarodne nagrade i certifikate“, tvrdi Kadrić.

U Xelli BH veliku pažnju pridaju i prezentovanju programa izolacionih ploča Multipor, koje upotpunjuju YTONG sistem gradnje.

U narednom periodu u ovoj kompaniji, kako navodi dalje Kadrić, imaju u planu brojne investicije.

„Jedan od većih investicionih projekata predviđen za 2019. godinu je dobivanje koncesije i opremanje vlastitog ležišta kvarcnog pijeska koje bi nam omogućilo dugotrajno snabdijevanje jednom od osnovnih sirovina“, rekao je Kadrić.

(Piše: Irena VASIĆ – DOBRIĆ)