Novosti

Peti sarajevski dani arbitraže – Udruženje ARBITRI ponovo dovodi eminente stručnjake u Sarajevo


Pregovarate kompleksne ugovore sa stranim partnerima? Interesuje vas kako najbolje zaštiti svoje interese? Želite razmotriti alternativne opcije rješavanja spora? Suočili ste sa izazovima u praksi, posebno kod građevinskih i infrastrukturnih projekata i želite pronaći adekvatna rješenja?

Peti sarajevski dani arbitraže nude odgovore na ova i mnoga druga pitanja sa kojima se poslovna zajednica svakodnevno susreće, a biće održani 24. oktobra u Novotel Hotelu u Sarajevu. Organizatori pozivaju sve zainteresirane da se prijave i na taj način budu dio jedine međunarodne arbitražne konferencije u BiH!

Registracioni formular je dostupan na web stranici Udruženja.

Udruženje ARBITRI, strukovno udruženje pravnika, fokusira svoj rad na promociju i razvoj alternativnih načina rješavanja sporova u Bosni i Hercegovini. Akcent je na arbitraži, kao efikasnom načinu rješavanja sporova u kojem treća neutralna stana – arbitar pojedinac ili arbitražno vijeće – donosi odluku o rješenju spora. S obzirom na to da arbitražna odluka ima snagu pravosnažne sudske odluke, to je ovaj mehanizam prilagođeniji potrebama poslovanja u odnosu na sudsko rješavanje sporova. Tim više što u arbitraži stranke same biraju eksperte koji će im rješavati spor, a koji posjeduju specifična stručna znanja iz određene oblasti.

Poslovnoj zajednici Udruženje nudi jedinstven uvid u najbolje prakse prilagođavanja i iskorištavanja prednosti arbitraže u svakodnevnom poslovanju, a kako bi isti na efikasan i isplativ način zaštitili svoje interese u kompleksnim poslovnim odnosima kako sa domaćim, tako i stranim, partnerima.

Već petu godinu Udruženje ARBITRI organizovanjem konferencije Sarajevski dani arbitraže pruža jedinstvenu platformu poslovnoj i pravnoj zajednici BiH da u razgovoru sa najvećim stručnjacima pronađemo odgovore na aktuelna pitanja iz prakse međunarodne arbitraže. Svake godine tema konferencije je pomno birana u skladu sa potrebama poslovne zajednice i problemima sa kojima se ista susreće.

Ove godine fokus je na izazovima i najboljim praksama u projektima zasnovanim na FIDIC općim uslovima ugovora i koncesionim ugovorima. Obje teme su od izuzetnog javnog značaja za BiH, jer njihov ishod može znatno unaprijediti ili oštetiti privredu države. O ovim temama govore vodeći domaći i svjetski stručnjaci, čime je osigurano da su poslovna i pravna u BiH spremna na izazove koje nosi moderno poslovanje.

FIDIC opći uslovi ugovora su široko prihvaćeni u međunarodnim građevinskim i inženjerskim projektima, a u skorije vrijeme su inkorporirani i u projekte koje finansiraju međunarodne finansijske institucije (razvojne banke). Neka javna preduzeća su također usvojila FIDIC uslove ugovora u domaćim javnim investicijama, a neki privatno finansirani projekti su također ugovoreni pod FIDIC općim uslovima.

U ovom kontekstu, investitori u BiH suočavaju se sa direktnim tužbama podizvođača zbog propusta izvođača, što stvara dodatni teret za investitore, ali i otvara pitanje adekvatne zaštite za podizvođače. Domaći i međunarodni stručnjaci na ovom panelu će govoriti o karakteristikama FIDIC standardnih ugovora, adekvatnom upravljanju ugovorima, alokaciji rizika, fokusu na uspjeh projekta, ulozi DAB/DAAB-a i iskustvima iz domaće i međunarodne prakse.

BiH ima značajan investicijski potencijal za eksploataciju prirodnih rasursa kroz sistem dodjele koncesionih ugovora. Birokratske procedure za dodjelu koncesionih ugovora u BiH, kao i kompleksna pravna regulacija na različitim nivoima vlasti znatno otežavaju realizaciju ovog potencijala. Uprkos komplikovanim procedurama, posljednjih nekoliko godina pokrenuti su značajni koncesioni investicijski projekti, sa značajnim udjelom stranih investitora. Ovaj panel će pružiti praktične smjernice za najznačajnija pitanja vezana za kocesione ugovore iz perspektive investitora i državnih službenika. Stručnjaci će se posebno osvrnuti na iskustva u rješavanju investicijskih sporova koji proizlaze iz koncesionih projekata putem investicijske arbitraže.

Partneri konferencije su vodeća svjetska advokatska kancelarija Baker & McKenzie, Privredna komora FBiH, Vijeće stranih investitora (FIC), Poslovne novine d.o.o., svjetska konsultantska kuća Alvarez & Marsal, vodeće bosanskohercegovačke kancelarije Marić & Co., advokatska kancelarija Sead Miljković, advokatska kancelarija Dina Duraković, advokatska kancelarija Emir Sudžuka, beogradska advokatska kancelarija Nikčević & Kapor, te društvo Eastern Mining d.o.o., regionalna arbitražna institucija Ljubljana Arbitration Center (LAC), i njemačka razvojna agencija GIZ.

Dodatne informacije o konferenciji i Udruženju ARBITRI, kao i formular za registraciju možete pronaći na web stranici Udruženja.