Tema u fokusu

Imaco Systemtechnik – Da, mi smo vaš pouzdan partner!


Poduzeće je osnovano 2007. godine pod imenom Imaco d. o. o. Usora i tada je radilo samo pojedinačne dijelove za mašinsku industriju, a cjelokupna proizvodnja, montiranje kablova, elektrosklopova i CNC obrada metala nalazila se pod istim krovom.

Prva proizvodna hala od 1.650 m 2 izgrađena je 2014. godine, a Imaco d. o. o. Usora je 2015. promijenio naziv u sadašnji Imaco Systemtechnik d. o. o. Usora, te su prošireni proizvodni kapaciteti sa odjeljenjem obrade lima.

Proširenje proizvodnje zahtijevalo je i širenje prostora, a krajem te iste godine izgrađena je druga proizvodna hala, površine cca 1.400 m 2 .

Tada Imaco Systemtechnik d. o. o. Usora broji oko 50 zaposlenika različitih profila: mašinski i elektroinženjeri, tehnolozi, ekonomisti i pravnici, a 2017. u procesu proizvodnje počelo je zavarivanje inoxa i crnog lima, te su operacije proširene i na savijanje lima.

„Cilj poduzeća Imaco Systemtechnik d. o. o. Usora je biti prepoznatljiv na tržištu ne samo kao dobavljač nego i sistemska podrška našim kupcima. Mi smo 2018. godine zbog povećanog obima proizvodnje, jer su kupci prepoznali naš rad i kvalitet, doživjeli ekspanziju i u pogledu proizvodnje, što je dalje iziskivalo i povećanje radne snage. Tada je broj zaposlenika porastao sa 80 na 120, a iste godine izgrađena je i treća hala za pogon plastifikacije. Zbog svega navedenog sada imamo pokrivenu kablovsku konfekciju, obradu lima, savijanje, zavarivanje, obradu metala, pogon plastifikacije te potpunu montažu sistemskih jedinica i gotovih mašina za različite mašinske industrije (obrada stakla, obrada mašina rezanjem, laseri za karton, mašine za štampu, prehrambena industrija…)”, kazala je Karolina Perić, generalna direktorica poduzeća.

Imaco Systemtechnik d. o. o. sada predstavlja veliku obitelj sa ukupno 150 zaposlenika različitih profila i posjeduje tri proizvodne hale ukupne površine cca 5.300 m 2 .

„Ponosni smo što je Imaco Systemtechnik d. o. o. Usora moderno, fleksibilno poduzeće u području obrade metala i mašinske industrije sa 100% izvozom u EU. Izuzetna logistička organizacija nam omogućava da ispoštujemo svaki pa i najkraći rok. Naša proizvodnja obuhvata sve pojedinačne dijelove u mašinskoj industriji. Nudimo kvalitetnu suradnju tijekom projektne faze i konstruiranja svih pojedinačnih dijelova i modula za mašinsku industriju. Zajedno s našim kupcima razvijamo ideje i proizvode. Vi imate cilj – mi razvijamo put do cilja! Vi imate ideju – mi razvijamo koncept! Dugoročno zadovoljstvo naših kupaca naš je fokus. Kvalitetu naših proizvoda i dugogodišnje zadovoljstvo naših kupaca opravdali smo posjedovanjem certifikata ISO 9001:2015”, poručili su iz Imaco Systemtechnika.

Vizija ove kompanije je briga za porastom ekonomskih prilika, dobrobit građanstva i stabilnosti, dok je misija kojom se vode – postati najtraženiji sistemski partner u izradi kompleksnih sklopova i mašinskih jedinica za industriju u Evropi.

Strukturu zaposlenih čine većinom mladi ljudi koji žele da rade i razvijaju svoje sposobnosti, a svima su pružena jednaka
prava i mogućnosti.

„Kod nas nema podjele na muške i ženske poslove, iako smo poduzeće koje se bavi proizvodnjom mašina, tu itekako ima prostora za žene koje su se pokazale jako produktivne na tim tzv. muškim poslovima. Time rušimo predrasude da ženama nije mjesto u mašinskoj industriji. Zaposlenicima nastojimo stvoriti ugodnu atmosferu za rad, mogućnost za razvoj i
usavršavanje. Svima je pružena mogućnost za profesionalno usavršavanje kroz obuke, seminare i školovanje. Stipendiramo naše zaposlenike iz struka i oblasti koje će nam u budućnosti trebati, a dobrodošli su svi koji žele raditi i učiti kako bi sutra bili još bolji. Firma je zbog povećanog obima posla doživjela ekspanziju zaposlenika 2018. godine sa 80 na 150. Svojim radnicima, pored mogućnosti usavršavanja, pružamo i aktivnosti kroz koje upoznaju i uče jedni od drugih. Tako na našim team building aktivnostima obrađujemo aktuelne teme u cilju olakšavanja radnih obaveza. Ta praksa se pokazala dosta dobrom u prevazilaženju međusobnih izazova te stvaranju produktivnijih zaoslenika. Pošto dosta pažnje posvećujemo upravo radnicima kao najvažnijoj karici u našoj proizvodnji, osigurali smo i sobu za opuštanje i konsultacije, jer se držimo vodilje da je sretan zaposlenik produktivan zaposlenik. Također smo i sufinansijeri projekta Osnivanje vrtića u općini Usora kojim smo našim radnicima osigurali brigu za njihove mališane. Vrtić se nalazi u neposrednoj blizini poduzeća”, kaže Perić.

Planovi za budućnost kompanije iz Usore su nastavak ulaganja i širenje proizvodnje te povećanje ponude.

„Time polako zaokružujemo svoju težnju da sve procese neophodne u izradi kompleksnih sklopova i mašinskih jedinica za industriju možemo obaviti sami. Također, nastavit ćemo ulagati u obuku i usavršavanje zaposlenika, gradnju i jačanje tima koji će uspješno odgovoriti svim izazovima današnjeg poslovanja. Imaco Systemtechnik d. o. o. je poduzeće koje ulaže u razvoj i napredak svojih radnika, svjesni važnosti timskog rada i doprinosa svakog od nas u proizvodnom procesu, a u planu je izgradnja kantine/restorana i fitnes sale”, zaključila je Perić.