Otvoren 15. Sarajevo Wine Weekend – dva dana festivala, 70 vinarija i 20 vinskih premijera

Otvoren 15. Sarajevo Wine Weekend – dva dana festivala, 70 vinarija i 20 vinskih premijera

Današnjom press konferencijom održanom u Domu Oružanih snaga BiH zvanično je otvoren jubilarni, 15. Sarajevo Wine Weekend.

Ova vinska manifestacija je najstariji i najveći događaj tog tipa u Bosni i Hercegovini, a u regionu se smatra jednim od najznačajnijih.

Festival će se održati 18. i 19.10. u Domu Armije, od 16 do 22 sata, a najavljeno je učešće 70 vinarija, od kojih će se 20 premijerno predstaviti publici u Sarajevu.

Na konferenciji za medije govornici su se osvrnuli na prvih petnaest godina festivala, pa je tako Lidija Žigić, predsjednica Uprave NLB Banke d.d. Sarajevo, istakla kako će se na ovom festivalu proslaviti još jedan mali jubilej, a to je pet godina suradnje između NLB Banke i Sarajevo Wine Weekenda.

„Kao što je ovih jubilarnih 15 godina prvih za festival, tako je i pet godina, koliko surađujemo s organizacijskim timom, prvih pet u nizu godina koje ćemo tek, nadam se, zajedno proslaviti“, rekla je Žigić i dodala da je podrška festivalu među projektima koje ova banka rado podržava, jer je sudjelovanje u kulturnom životu zajednice u kojoj posluje među strateškim prioritetima.

Vjekoslav Lukić, predsjednik Udruženja sommeliera u BiH, je istakao važnost festivala ne samo u promociji vinske kulture u zemlji, nego i među vinskim stručnjacima, a njih je u Bosni i Hercegovini sve više, između ostalog zahvaljujući i festivalu.

„Sarajevo Wine Weekend je suštinski jedna od priča o uspjehu u Bosni i Hercegovini“, istakao je Lukić i objasnio: „Cijelu priču o promociji vina je započela mala grupa entuzijasta 2004., a uz pomoć vinara i vinskih stručnjaka, ovaj je festival prerastao lokalne okvire i postao ono što je danas, međunarodni događaj koji se sa nestrpljenjem očekuje, kako među publikom, tako i među vinarima“.

Ovogodišnja gošća festivala Caroline Gilby, Master of Wine iz Ujedinjenog Kraljevstva i spisateljica za najvažniji svjetski vinski časopis Decanter, je rekla da je u danima koje je provela u BiH prije festivala imala priliku obići hercegovačke proizvođače vina i upoznati se sa autohtonim sortama i vinima koja, kazala je Gilby, ne zaostaju za nekim od najkvalitetnijih vina iz zemalja u kojima je kultura proizvodnje i ispijanja vina daleko razvijenija i zastupljenija.

Borut Valenčič, prvi savjetnik u ambasadi Republike Slovenije u BiH, je rekao da ga izuzetno raduje što je broj vinarija iz Slovenije na festivalu iz godine u godinu sve veći, ali i što se upravo ove vinarije izuzetnom brzinom pomjeraju prema vrhu svih svjetskih listi najboljih vina.

Naglasio je da ga izvrstan priijem ovih vina kod bh. publike iznimno raduje i da je i to razlog zbog kojeg ambasada dugi niz godina podržava Sarajevo Wine Weekend.

Novitet Sarajevo Wine Weekenda su bespovratne čaše najpoznatijeg svjetskog proizvođača staklene galanterije namijenjene vinskoj umjetnosti, Riedel, koje će poslužiti kao ulaznice.

Ulaznice je moguće nabaviti preko servisa kupikartu.ba, ali na ulazu u festivalski prostor u Domu Armije.

Više informacija o programu festivala na web stranici festivala, www.sarajevowineweekend.com.

Najnoviji tekstovi

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.