Novosti

Ekonomska saradnja BiH i Kine intenzivirana nakon pokretanja incijative 16 + 1


Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) Gordan Milinić razgovarao je s novoimenovanim ambasadorom BiH u Kini Tarikom Bukvićem o stepenu ekonomske saradnje između BiH i Kine s fokusom na kineske investicije u BiH.

Istaknuto je da je ekonomska saradnja između BiH i Kine intenzivirana nakon pokretanja incijative 16 + 1, da je porastao interes kineskih investitora za BiH u posljednjih nekoliko godina, ali da postoji još mnogo prostora i mogućnosti za jačanje ekonomske saradnje između dvije zemlje.

Zaključno sa decembrom 2018. godine, direktne strane investicije iz NR Kine, prema podacima Centralne banke BiH, iznosile su 2.6 miliona KM i uglavnom se odnose na drvni sektor, proizvodnju građevinskog materijala, usluge i trgovinu.

Uglavnom posluju u saradnji s domaćim partnerima.

Također određeni broj kineskih kompanija je potpisao sporazume s nadležnim institucijama o realizaciji infrastrukturnih i energetskih projekata.

U toku su pripreme za nekoliko velikih kineskih investicija koje bi uskoro trebale biti spremne za realizaciju.

U maju 2016. godine je potpisan Memorandum o saradnji između Privredne komore za međunarodnu trgovinu Kine i FIPA-e sa ciljem promoviranja ekonomske saradnje dvije zemlje i potencijala za ulaganje u Bosnu i Hercegovinu.

Također, FIPA dugi niz godina učestvuje na investicijskoj konferenciji koja se održava jednom godišnje u Ningbou s ciljem jačanja uspostvaljenih veza s kineskim investitorima, te pronalaska novih.

Agencija će također pružiti ambasadoru svu potrebnu podršku kada je riječ o promociji mogućnosti za ulaganje u BiH kineskim privrednicima.