Novosti

Udruženje ARBITRI: Razvoj sistema alternativnih načina rješavanja sporova za efikasnije poslovanje


Potrebne su vam informacije vezane za domaću i međunarodnu arbitražnu praksu? Udruženje ARBITRI nudi jedinstvenu platformu prilagođenu potrebama poslovne zajednice.

U Bosni i Hercegovini postoji stereotip o inertnosti i nedostatku prilika i motivacije za mlade profesionalce. Udruženje ARBITRI (Udruženje) svakodnevno svojim radom i doprinosom dokazuje suprotno.

Od svoga osnivanja, Udruženje pravi značajne pomake u edukaciji i razvoju kapaciteta za međunarodnu arbitražu u poslovnoj i ekonomskoj zajednici Bosne i Hercegovine. Time su članovi Udruženja, kroz raznovrsne aktivnosti i snažnu regionalnu i međunarodnu saradnju, zauzeli svoje mjesto među priznatim Udruženjima pravnika u svijetu međunarodne arbitraže.

Lična karta Udruženja ARBITRI

Udruženje ARBITRI je nevladina, profesionalna organizacija koju čini tim mladih, uspješnih i dinamičnih pravnica i pravnika. Aktivnosti Udruženja fokusirane su na razvoj i promociju arbitraže u Bosni i Hercegovini u svrhu poboljšanja poslovne klime i efikasnosti pravosuđa, kao i privlačenja stranih investicija. Kroz projekte posvećene arbitraži uopće i specifičnim pitanjima iz domaće i međunarodne prakse, Udruženje teži podizanju kvaliteta sistema alternativnih načina rješavanja sporova u Bosni i Hercegovini, u skladu sa kretanjima i trendovima na međunarodnom nivou. Udruženje kroz sve svoje aktivnosti također nastoji da se zalaže za poboljšanje položaja žena u pravnoj struci i arbitražnoj praksi u užem smislu.

Po čemu se ističe Udruženje ARBITRI?

Udruženje je poznato po svojim ambicioznim i učinkovitim projektima i aktivnostima koje su usmjerene na edukaciju, pravnu reformu i ječanje regionalne i međunarodne saradnje pravne i poslovne zajednice Bosne i Hercegovine. Tome svjedoči i opsežna mreža međunarodnih stručnjaka i partnera koji se redovno odazivaju na pozive za saradnju u raznovrsnim projektima Udruženja.

Partneri na projektnim aktivnostima Udruženja su svjetska advokatska kancelarija Baker & McKenzie, Privredna komora FBiH, Vijeće Stranih Investitora (FIC), Poslovne Novine d.o.o., svjetska konsultantska kuća Alvarez & Marsal, bosanskohercegovačke kancelarije Marić & Co., advokatska kancelarija Sead Miljković, advokatska kancelarija Dina Duraković, advokatska kancelarija Emir Sudžuka, beogradska advokatska kancelarija Nikčević & Kapor, te društvo Eastern Mining d.o.o., regionalna arbitražna institucija Ljubljana Arbitration Center (LAC), i njemačka razvojna agencija GIZ.

Od monogobrojnih značajnih aktivnosti Udruženja, nekoliko njih vrijedi posebno izdvojiti.

Konferencija svjetske klase u srcu Sarajeva

Kruna aktivnosti Udruženja je godišnja konferencija Sarajevski dani arbitraže. Konferencija je posvećena najznačajnijim pitanjima iz prakse međunarodne arbitraže, a ove godine se održava po jubilarni, peti put. Kao prethodne konferencije, Peti sarajevski dani arbitraže okupit će eminentne stručnjake iz BiH, regije i svijeta u oblasti međunarodne arbitraže koji će iz svog bogatog stručnog iskustva govoriti o temama koje predstavljaju izazove poslovnoj i pravnoj zajednici.

Peti sarajevski dani arbitraže usko su vezani za dvije teme: izazovi i najbolje prakse vezane za projekte zasnovane na FIDIC standardnim ugovorima i koncesionim ugovorima. Obje teme su od izuzetnog javnog značaja za BiH, jer njihov ishod može znatno unaprijediti ili oštetiti privredu države, pa će shodno tome centralni paneli konferencije biti posvećeni ovim temama.

Peti sarajevski dani arbitraže ponudiće odgovore na goruća pitanja praktičara iz poslovnog i pravnog svijeta i pružiti platformu za razmjenu ideja i iskustava. Konferencija će se održati 24. oktobra 2019. godine u hotelu Novotel Bristol u Sarajevu. Dodatne informacije o konferenciji i Udruženju ARBITRI, kao i formular za registraciju možete pronaći na web stranici Udruženja.

Edukacija i izgradnja kapaciteta

Udruženje već niz godina doprinosi izgradnji kapaciteta uposlenika pravosudnih institucija u BiH i šire poslovne i pravne zajednice. U tom smislu ističe se saradnja sa Privrednom komorom FBiH na organizaciji treninga za in-house advokate koji se u radu susreću sa arbitražom (januar 2019.), kao i saradnja sa Deloitte d.o.o. Sarajevo na organizaciji predstojećih seminara do kraja 2019. godine (Fraud Awareness Week i trening o M&A sa fokusom na arbitražu). Udruženje također kontinuirano sarađuje sa Visokim sudskim i tužilačkim vijećem BiH na prikupljanju i analizi sudske prakse vezane za arbitražu u BiH. Prvi izvještaj je objavljen 2016. godine, a izrada ažuriranog izvještaja je u toku i očekuje se da će biti objavljen do 2020. godine.

Edukacije nove generacije pravnika

Udruženje je uspostavilo Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot program za studente prava iz BiH, uz podršku CLDP-a (Commercial Law Development Program of the U.S. Department of Commerce), i već niz godina pruža stručnu podršku i koordinaciju za trenere i studente univerziteta širom BiH.

Do sada je preko stotinu studenata prošlo kroz ovaj program i svojim učešćem u takmičenju ostavilo izuzetne dojmove na takmičenju u Beču. Tome svjedoči i činjenica da su studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici 2017. godine zauzeli deveto mjesto, a 2018. godine treće mjesto u konkurenciji od 375 timova iz cijelog svijeta. Fenomenalan uspjeh tima potvrda je jedinstvenog talenta u BiH, te je pokazatelj uspjeha i značaja ulaganja u program koji svake godine donosi generaciju mladih pravnika osposobljenih za rad u međunarodnom poslovnom okruženju.

Zainteresovani ste za saradnju? Želite se uključiti u aktivnosti Udruženja? Potrebne su vam informacije o relevantnoj arbitražnoj praksi? Više saznajte preko e-mail kontakta [email protected]!