Novosti

Sutra ‘Peti sarajevski dani arbitraže’


Udruženje ARBITRI organizovaće otvaranje međunarodne arbitražne konferencije „Peti sarajevski dani arbitraže“ koji će se održati sutra sa početkom u 9.30 sati, u Novotel hotelu Bristol, Sarajevo.

Peti sarajevski dani arbitraže, jedina međunarodna arbitražna konferencija, će ove godine pružiti platformu za diskusiju o pitanjima od javnog interesa u oblasti građevinskih projekata sa međunarodnim i domaćim priznatim ekspertima u ovoj oblasti.

Konkretnije, razgovarat će se o pitanjima iskorištavanja javnih dobara putem sistema dodjele koncesija, te pitanjima vezanim za izgradnju puteva i autoputeva.

Za izjave biće na raspolaganju, Armela Ramić, advokat i jedan od osnivača Udruženja ARBITRI, Filip Boras, Partner, Baker and McKenzie, Adnan Teletović, generalni direktor Easter Mining d.o.o. , Sanja Miovčić, izvršna direktorica, Vijeće stranih investitora.

Sa ukupno 14.3 milijardi KM direktnih stranih ulaganja u 2018. godini, te stabilnim porastom u odnosu na 2017. godinu, arbitraža je sastavni dio daljeg razvoja sistema stranih investicija u BiH, jer pruža adekvatan sistem zaštite i prednosti domaćim i stranim investitorima, te doprinosi daljem razvoju dobre poslovne klime između BiH i njenih trgovačkih partnera (kao što su npr. Austrija, Njemačka, Rusija, Holandija i sl. odakle je došao najveći dio stranih ulaganja u 2018.g.).

Peti sarajevski dani arbitraže će pružiti jedinstvenu priliku za razmjenu iskustava i saradnju, a čiji je krajnji cilj unaprjeđenje poslovne klime u BiH, rasterećenje sudova, te jačanje kapaciteta i efikasnosti pravosuđa.