Novosti

Otvorena međunarodna konferencija ‘Peti sarajevski dani arbitraže’


Međunarodna arbitražna konferencija “Peti sarajevski dani arbitraže” o temi “Raznolikost međunarodne trgovačke arbitraže” održava se danas u Sarajevu.

Armela Ramić, advokat i jedna od osnivača Udruženja “Arbitri” koje organizuje konferenciju, pojasnila je da je arbitraža jedan od alternativnih načina rješavanja sporova u kojem stranke same biraju arbitra, odnosno arbitražno vijeće koje donosi pravosnažnu odluku.

“Bitno je naglasiti da je arbitražna odluka pandan sudskoj odluci, te da se arbitraža preporučuje koristiti za efiksano i efektivno rješavanje svih sporova koje kompanije imaju”, rekla je Ramić.

Dodala je da će na konferenciji biti govora o sistemu dodjele koncesija, FIDIC uslovima o građenju, te sistemu izbora arbitara odnosno kako pravilno izabrati arbitra da bi spor bio riješen na efikasan način.

Izvršna direktorica Vijeća stranih investitora BiH Sanja Miovčić navela je da su investitori u BiH po pitanju sporova još uvijek upućeni na lokalne sudove, a ne na arbitražu.

Po njenim riječima, izuzetak su velike kompanije koje u ugovorima imaju klauzulu za arbitražno rješavanje sporova, ali isključivo izvan BiH.

Advokat u kancelariji “Baker and McKenzie” Filip Boras kazao je da je u BiH još uvijek potrebno raditi na podizanju svijesti o prednostima arbitraže kod poslovne zajednice i kod advokata, kao i o načinima za njeno vođenje.

Istaknuto je da će “Peti sarajevski dani arbitraže” pružiti platformu za diskusiju o pitanjima od javnog interesa u oblasti građevinskih projekata s međunarodnim i domaćim priznatim ekspertima u ovoj oblasti.