Tema u fokusu

Mesna industrija MADI regionalni lider u proizvodnji i preradi pilećeg mesa


Vlastiti lanac uzgoja tovnih pilića, proizvodnja i pakovanje te distribucije svježeg i zamrznutog mesa i mesnih prerađevina nastao je na temelju porodičnog biznisa tešanjske porodice Jabandžić.

MADI zapošljava više od 600 radnika i proizvodi više od 80 različitih proizvoda koje plasira u BiH, Crnu Goru, Srbiju i Makedoniju.

Od ove godine, zahvaljujući kvalitetu koji je potvrdila Evropska komisija, počinje sa izvozom i u zemlje Evropske unije.

Kako su nam kazali iz Uprave kompanije, već su ugovorene prve količine za izvoz u EU čija se realizacija uskoro očekuje.

Tim stručnjaka koji čini devet prehrambenih tehnologa i 20 veterinara pomno prati svaki proces proizvodnje i prerade pilećeg mesa.

Primjenom principa od farme do stola u potpunosti se kontroliše proces proizvodnje u skladu sa zahtjevima ISO 9001:2015 i HALAL standarda, te HACCP sistema.

Konstantno ulaganje u opremu i proizvodne pogone garant su kontinuiteta isporuke te pouzdanosti u procesu proizvodnje hrane.

Proizvodni pogoni opremljeni su najsavremenijom opremom najvećih svjetskih proizvođača iz Njemačke i Holandije i u skladu su sa najvišim standardima i zahtjevima ino tržišta.

Flota koja broji više od 170 transportnih vozila i razvijena distributivna mreža osigurali su da je sve što se proizvede danas već sutra ranim jutrom izloženo na policama maloprodajnih objekata, kako na domaćem tako i na ino tržištu.

Kao društveno odgovorna kompanija, MADI intenzivno ulaže u društvenu zajednicu i podržava njen razvoj te na taj način kontinuirano podržava aktivnosti iz oblasti kulture i sporta.

Ekologija je izuzetno važan segment u ovoj bh. kompaniji.

Nakon što su za period 2018-2021. potpisali ugovor o svakodnevnom zbrinjavanju većine nusproizvoda životinjskog porijekla u Republici Srbiji, i dalje nastavljaju sa novim pregovorima i proširenjem saradnje sa kafilerijom AIK Bačka Topola.

U toku su i nove investicije koje se tiču upravljanja otpadom.

Direktor Jabandžić je najavio da je kompanija MADI u fazi pripreme i puštanja u rad još jedne fabrike iz segmenta mesnih prerađevina, koja će dodatno povećati kapacitete i omogućiti uvođenje novih proizvoda.

Plasman novih proizvoda očekuje se krajem ove godine.

Iz svega navedenog, jasno je da se uspješna bh. priča gradi na kvalitetu, povjerenju, uzajamnom poštovanju, ulaganju u ljudske i mterijalne resurse, predanom radu i koračajući hrabro naprijed sigurnim koracima.

(Piše: Alen MEHANOVIĆ)