Tema u fokusu

‘Euro Limun’ očekuje rekordni prihod od 9 miliona KM u 2019.


„Mi pokrećemo velike stvari“, moto je ugledne kompanije za transport roba u oblasti redovnih i vangabaritnih tereta „Euro Limun“ d.o.o. Doboj, koja u 2019. očekuje rekordni prihod oko 9.000.000 KM, što je povećanje više od 40 posto u odnosu na 2018.

Kompanija Euro Limun d.o.o. osnovana je 2006. godine i bavi se redovnim i vangabaritnim transportom, tehničkom pratnjom vangabaritnih tereta, uslugama skladištenja i špediterskim uslugama.

Od 2018. godine kompanija se uključuje i na tržište usluga auto-dizalica velike nosivosti, gdje takođe ostvaruje zavidne poslovne rezultate.

Prema riječima Slađana Davidovića, vlasnika i direktora „Euro Limun“ d.o.o. Doboj, zahvaljujući pravovremenim strateškim odlukama menadžmenta, te stalnim i značajnim investiranjem u novu opremu, za relativno kratko vrijeme od osnivanja „Euro Limun“ se čvrsto pozicionirao na tržištu transportnih usluga u BiH.

„Svaka nova poslovna godina ‘Euro Limun’-a, od osnivanja do danas, bila je uspješnija od prethodne. Dok je ukupan prihod kompanije u 2017. iznosio 4.957.262 KM, a dobit 930.936 KM, u 2018. godini prihod je porastao na 6.274.424 KM ili za 25 posto, dok je dobit pala za 15 posto, što nije rezultat neefikasnog poslovanja, nego intezivnih investicija. S obzirom da
imamo još čitav kvartal koji će ući u obračun, u 2019. očekujemo ukupan prihod od 9.000.000 KM, što je povećanje više od 40 posto u odnosu na 2018.“, kaže Davidović.

Oko 80 posto prihoda sa tržišta EU

Zahvaljujući kvalitetu pruženih usluga i konkurentnosti, kompanija “Euro Limun” uspješno se probila i na evropsko tržište, koje im u ovom momentu obezbjeđuje više od 80 posto prihoda iz osnovne djelatnosti.

Rekordni rezultati poslovanja u 2019. godini kompanije „Euro Limun“, kako navodi dalje Davidović, rezultat su značajnih investicija uloženih u poslovanje prethodnih godina.

Samo u 2018. godini kompanija je u program auto-dizalica, novih tegljača i priključnih vozila, kao i druge opreme, uložila više od 3.200.000 KM.

Sa investiranjem su nastavili i u 2019. godini, a investiciono ulaganje dostiće iznos od 1.600.000 KM.

„Kao prvi pravac poslovne politike kompanije ka unapređenju kvaliteta transportnih usluga ističe se nabavka 9 novih Volvo tegljača Euro 6 standarda sa odgovarajućim prikolicama, za što je kompanija od 2018. godine izdvojila gotovo 2.000.000 KM. Drugi pravac u kojem kompanija gradi svoj poslovni uspjeh predstavlja ulaganje u nabavku auto-dizalica velike nosivosti, za što je u 2018. i 2019. investirano približno 2.500.000 KM“, ističe Davidović.

„Euro Limun“ je u 2019. godini započeo još jedan višemilionski projekt u blizini budućeg uključenja auto puta Banja Luka – Doboj na koridor 5c, koji će biti realizovan u narednim godinama.

Radi se o ulaganju ove kompanije u određene infratrukturne objekte u zoni autoputeva, u kojima bi objedinili različite usluge u oblasti transporta i saobraćaja.

„To se odnosi na gradnju parking prostora, servisa za održavanje teretnih vozila, skladišnih kapaciteta, prostora za odmor profesionalnih vozača, prodajnih centara različitih roba i uslužnih djelatnosti. Ovaj projekt je početak višegodišnjih ulaganja u razvoj novih segmenata u našem poslovanju“, naglasio je Davidović.

Euro Limun ulaže 4 miliona KM u 2020.

U sklopu poslovne strategije za 2020. godinu, kompanija takođe planira nova kapitalna ulaganja u transportna sredstva, opremu, objekte i ljudske resurse.

„Radi se o značajnom ulaganju u segment auto dizalica, radi kompletiranja našeg dizaličarskog programa dizalicom velike nosivosti, a investicija će iznositi više od 3.000.000 KM. Takođe, nastavićemo ulaganja i u nova teretna vozila i prikolice, te očekujemo da ta investicija u 2020. godini bude veća od 1.000.000 KM“, tvrdi Davidović.

U poslovnoj viziji kompanije “Euro Limun” računa se i na značajniji iskorak u oblast kontejnerskog transporta sa intermodalnim uvezivanjem brodskog, željezničkog i kamionskog transporta, što je još jedna od nedovoljno razvijenih oblasti u BiH.

„Inače, moto naše kompanije je ‘Mi pokrećemo velike stvari’. Možda je ovaj moto nastao na bazi toga što se bavimo transportom i pretovarom roba velikih dimenzija, međutim, smatram da se danas njime više može opisati naša želja za stalnim razvojem poslovnih potencijala, te njihovim korištenjem ka napretku kompanije“, rekao je Davidović.

Priznanje za rad po evropskim standardima

„To što su nas Poslovne novine prepoznale kao kompaniju koja zaslužuje priznanje zvijezdu i certifikat bonitetne pouzdanosti, samo je pečat na sav naš trud i dosadašnje zalaganje da na tržištu BiH uspostavimo uspješnu kompaniju, koja će raditi po evropskim standardima“, kaže Davidović.

(Piše: Irena VASIĆ – DOBRIĆ)