Novosti

Promovisan zbornik ‘Rod i ekonomija’ – ženska pozicija u društvenim i ekonomskim odnosima  


Na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, jučer je održana promocija zbornika „Rod i ekonomija“ Sarajevskog otvorenog centra.

Na promociji su govorile doc. dr Amila Ždralović sa Pravnog fakulteta UNSA i urednica zbornika, profesorica Ekonomskog fakulteta dr sc. Jasna Kovačević i Anđela Pepić, rukovoditeljica Centra za preduzetništvo i transfer tehnologija Univerziteta u Banja Luci – autorice radova iz zbornika.

Autorice su govorile o različitim aspektima položaja žene u ekonomiji, društvu i poslovanju, te naglasile kako samo interdisciplinarnim pristupom, koji su imale na umu pri pristupanju pisanju ovog zbornika, ovaj problem može da se obuhvati u potpunosti.

Zbog toga zbornik ”Rod i ekonomija” kritikuje od zakona o radu i njihove provedbe, postojanje ”staklenog plafona” sa kojim se žene u biznisu bore, pa sve do neplaćenog kućnog rada, koji se ne tretira dovoljno ozbiljno.

O zborniku „Rod i ekonomija“ recenzentica prof. dr. Kanita Imamović Čizmić ranije je napisala da “održava jedan interdisciplinarni pristup problemu rodnih dimenzija ekonomskih procesa i kao takav predstavlja značajan doprinos bosanskohrecegovačkoj ekonomskoj literaturi koja je iznimno oskudna obradama navedene materije te se bez ikakve ograde može očekivati da će biti dobra platfoma kako za dalju analizu rodnog pristupa kritici neoklasične ekonomske misli tako i za urodnjavanje ekonomskog kategorijalnog instrumentarija i poimanja uopće.“

Recenzentica mr.sc. Dubravka Kovačević ističe da su autorice uspjele da približe stanje ženskih pozicija u ekonomskim i društvenim odnosima te da “raspakuju“ temu koja je stidljivo držana po strani i navode da sami statistički podaci ne mogu ilustrirati cjelokupno realno stanje ekonomskog položaja žena, kako to pojedina feministička istraživanja i ženska svjedočanstva ilustriraju.

Pohvalno je što u ovom Zborniku nije “zaboravljeno“ uključiti ekonomiju staranja koja zbog “rada za drugog iz osjećanja brige i suosjećanja“ nije osjetljiva na cijenu i njezina ponuda je fiksna, te da ovaj oblik rada mora biti sastavni dio ekonomske analize i politika.“

Ovaj zbornik radova je nastao u okviru projekta koji implementiraju CARE International u Bosni i Hercegovini i Sarajevski otvoreni centar –  „Unapređenje socijalnih usluga kroz jačanje NVO u BiH“, kojeg finansira Vlada Češke Republike i CARE Češka.